Начало География.бг Туристи от България и Сърбия ще се срещнат на връх Руй

Туристи от България и Сърбия ще се срещнат на връх Руй

249
0

След едногодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус, на 19 юни, туристи от България и Сърбия ще се срещнат отново на граничния връх Руй.

Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън.  


Връх Руй е най-високият връх на едноименната планина, намираща се в Западна България и Югоизточна Сърбия. По билото й, както и през самия връх преминава държавната ни граница с Република Сърбия. Върхът не е висок, извисява се едва на 1706 м над морското равнище, но това не пречи от него да се разкриват красиви панорамни гледки във всички посоки. В по-близък план се виждат ждрелото на р. Ерма, Трънската котловина, както и хребетите на цялата Руйско-Верилска планинска редица. При ясно време се виждат добре Витоша и дори Рила в югоизточна посока, Старопланинските хребети на север и дори Осоговската планина на юг.

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между общините Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.  

От българска страна тази година то ще започне от село Зелениград и ще върви по стръмна пътека, маркирана с червено. Връщането е по нова пътека, слизаща отново в Зелениград, но значително по-полегата. Кръговият маршрут предлага много различни гледки, уточняват от Трънското туристическо дружество.

Едно изкачване на връх Шили камик над село Зелениград

Предвидено е и посещение на връх Шильи камик, и пещерата Царева църква.

Тъй като връх Руй е разположен на границата между България и Сърбия, е необходимо участниците да изпратят имейл до Гранична полиция, съдържащ трите имена, ЕГН и телефон за връзка.

Елена Тамакярска – bnr.bg; youtube.com;  rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук