Начало Село.бг Дъждовете – благоприятни за реколтата

Дъждовете – благоприятни за реколтата

173
0

Дъждовете вдъхват оптимизъм на земеделците, защото макари различни по количество в регионите, ги има. За разлика от миналите две лета.

“Посевите са в много добро състояние. Има влага. След 25-ти прогнозата е за слънчево време, оттам нататък се надяваме житото да се изпече както трябва. Времето се обърна и стана както преди – малко по-късна пролет, дъждовна. Засега всичко е наред, вчера имаше малко по-обилни валежи в рай-на на село Селце, които са наводнили посевите, но за момента проблем няма”. Това коментира за Радио Варна производителят на зърнени култури в Добруджа Костадин Костадинов, който е и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Тази година жътвата ще закъснее с около две седмици

Тази година жътвата ще закъснее с около две седмици, заради хладната пролет, която забави засаждането и сегашните дъждове, допълни Костадинов.

Валежите надхвърлиха месечната норма

Валежите надхвърлиха месечната норма от 60-70 литра на кв.метър, а на места вече надхвърлиха 100 литра, но засега са благоприятни, най-вече на зърнените култури, подчерта агрометеорологът в НИМХ – клон Варна Мирослав Ганчев.Тези, които отглеждат зърнени култури разчитат само на природата, защото съоръжения от времето на социализма, бяха унищожени, докато стопаните на овощни градини имат изградени съоръжения, добави Ганчев. Ако м.г. добивите на пшеница и ечемик бяха по 100-150 кг. от декар, сега се очакват 350-400 кг., прогнозира агрометеорологът.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук