Начало Култура.бг Поет от София получи наградата „Орфеев венец“ СНИМКИ

Поет от София получи наградата „Орфеев венец“ СНИМКИ

173
0

Българският поет, есеист, главен редактор на списание „Факел“ Георги Борисов взе тазгодишната награда „Орфеев венец“, която традиционно се връчва в началото на фестивала „Пловдив чете“. На пищната церемония на Античния театър видният преводач от руски, френски и английски се поклони символично на град Пловдив.

„Това е един щастлив град, който тачи поезията. В моя роден град София не се дава награда за поезия, а плочките на площад „Славейков“ са станали на парчета“, каза г-н Борисов.

Поет от София получи наградата

След тези думи античния театър избухна в овации. Георги Борисов сложи на главата си златния „Орфеев венец“ за стихосбирката си „Излизане от съня“ на издателство „Жанет-45“.

Заради античната атмосфера поетът прочете поема в три части посветена на Сафо и Марсий, която се видя малко дълга на пловдивската публика.

Наградата връчи зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. 

Поет от София получи наградата

Призът за най-добро художествено оформление на книга „Златна четка“ получи художничката Капка Кънева. Водещият на церемонията Николай Колев каза, че тя „работи с ножици и светлина“.

Столичанката завършва специалността „Книга и печатна графика“ в Академията в класа на доц. Стефан Груев и проф. Владислав Паскалев. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в „Cite Internationale des Arts“ в Париж и има докторска дисертация за нетрадиционните издания за деца.

„Стремя се книгите ми да имат нова връзка със своите читатели. Щастлива съм, че има такова награда“, каза художничката.

Настроението на вечерта бе приповдигнато въпреки неприятно ниските температури. Сред публиката имаше и много чужденци, подмамени от вълшебната атмосфера на магическото място.

Поет от София получи наградата

Празникът започна с три прекрасни песни на хор „Детска китка“, ръководен от Яна Делирадева. На сцената се качиха над 60 хористки.

Поет от София получи наградата

Akaga – Cuba Libre

След това Античният театър бе превзет от легендарната група „Акага“. Групата заби легендарни парчета като „Не чакай“, „Ден без теб“, „On de move“ и „Cuba Libre” сред море от светлини. 

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук