Начало Култура.бг Българин покори Венецианското биенале със звукова инсталация СНИМКИ

Българин покори Венецианското биенале със звукова инсталация СНИМКИ

371
0

Инсталацията Borboletta, като модел на устойчивата архитектура, влезе в италианския павилион

Инсталацията Borboletta (Борболета) се превърна в голямата атракция на италианския павилион по време на 17-ото биенале на архитектурата във Венеция.

В създаването ѝ участва и българин – това е арх. Джумхур Гьокчепънар. Той е част от екипа на световноизвестния професор Алесандро Мелис, куратор на италианския павилион на Венецианското биенале.

Българин покори Венецианското биенале със звукова инсталация СНИМКИНовиниИнформация

Borboletta изглежда като сложна скулптура, но всъщност е мобилна градска лаборатория за интеграцията между микробиология, биологично разнообразие и архитектура. Идеята на този научноизследователски проект е насочена към изграждането на нова градска парадигма – развита по-скоро като екосистема, а не като вид изкуство. Днес архитектите се вдъхновяват от

формите в природата,

където има много по-съвършени модели от тези, които създава човекът, обяснява младият арх. Гьокчепънар. И допълва: „Природата, за разлика от нас, консуматорите, не произвежда отпадък. Всичко в нея влиза в една кръгова циркулация. Ето защо е добре ние, архитектите, да се учим от нея, изучавайки процесите на живите организми – идеята е сградите и градовете да започнат да функционират като жив организъм. Идеалният град или градът на бъдещето е възможен. Той представлява една устойчива система и се базира на няколко елемента. Единият е самодостатъчност на местообитаването, т.е. този град сам си произвежда енергията, храната и така не е зависим от чужди фактори. Освен това има способността да се самоорганизира: той е чувствителен към климатичните промени, има променлива структура, която зависи от нуждите на хората, които го обитават – а не обратното“.

Българин покори Венецианското биенале със звукова инсталация СНИМКИНовиниИнформация

Тази философия е заложена и в Borboletta

Звуковата инсталация Borboletta се състои от 4 интегрирани субекта, които представляват основните съставки на бъдещата издръжлива екосистема: променлива структура на скеле, която позволява взаимодействие с човешкото тяло, сензорността – или звуковата интеграция на 3D-принтирана китара и Arduino обратна връзка системи, самостоятелното местообитание, ориентирано към разпространението на биоразнообразието (многослойни стъкла) и климатичната реакция на системата, чрез разширяване и свиване на клетъчна маса от пълзяща желатинова протоплазма, съдържаща ядра (Slime Mould).

Българин покори Венецианското биенале със звукова инсталация СНИМКИНовиниИнформация

Италианският павилион на 17-ото биенале по архитектура във Венеция е организиран около мотото „Издръжливи общности“ (Comunità Resilienti). Той предлага размисъл върху механизмите за устойчивост, които някои общности предприемат, за да отговорят на големите глобални предизвикателства днес. Едно от тях е изменението на климата, което натоварва устойчивостта на градските, производствените и селскостопанските системи.

Даниела Арнаудова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук