Начало Uncategorized В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

165
0

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на „Европейски пътища“ АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година. 

От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през селото, да се извозват добиваните материали и да се замърсява околната среда.

 След срещата им миналата седмица с новия областен управител Ангел Стоев, те ще търсят съдействие и от служeбния министър на енергетиката. 

Според Константин Георгиев, които живее от 12 години в Белащица и Юлия Бачева, член на Инициативния комитет, има достатъчно основания кариерите да не възобновят работа – наличие на карстови извори, липса на задължителната санитарно-охранителна зона край водоемите, които попадат в 2-ри пояс и, което прави самата кариерна дейност недопустима.

 Те са категорични, че ще преминат към ефективни протести, ако кариерата започне работа. Припомняме, че другата кариера на „Холсим кариерни материали Пловдив“, е с изтекъл договор от февруари тази година и там няма риск да бъде възобновена кариерната дейност въпреки, че има също спечелено дело в съда.

Договорът на концесионерът „Европейски пътища“ изтича 2022 година.

Радио Пловдив;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук