Начало История.бг Изложба представя непоказвани артефакти от археологическите разкопки в района на Черноморец

Изложба представя непоказвани артефакти от археологическите разкопки в района на Черноморец

211
0

Археолозите са по следите на мястото, където е бил построен един от големите манастири в региона – „Христос Спасител“, откъдето идва и името на полуостров Хрисосотира


„Паметници от хилядолетната история“ се казва изложбата, която ще може да се разгледа това лято в музея в Черноморец. Експозицията представя непоказвани досега артефакти, открити при археологическите разкопки в землището на курортното градче. Тя е плод на дългогодишното партньорство между Националния исторически музей (НИМ) и музейния център в Созопол.

Близо десетилетие продължават археологическите проучвания в района, извършвани от екип, ръководен от заместник-директора на НИМ проф. д-р Иван Христов. Най-ценните находки сега са събрани на едно място в тази изложба и се показват за първи път пред широката публика.

„През последните 10 години ние проучвахме и продължаваме да разкопаваме няколко интересни обекта – древногръцкото тържище в залива Вромос, ранновизантийската крепост от V-VI в. на нос Акра и крепостта Хрисосотира, която всъщност е един малък византийски град.

По следите сме, също така, на мястото, където е бил построен един от големите манастири в региона – манастирът „Христос Спасител“, откъдето идва и името на полуостров Хрисосотира. Тази света обител е била един от филиалите на големия островен манастир „Йоан Предтеча“ на едноименния созополски остров“ – споделя проф. д-р Иван Христов.

Сред местното население полуостров Хрисосотира е по-популярен като Червенка, наречен така заради червения цвят на скалите, опасващи морския бряг.

Експонатите в изложбата, която официално се открива на 17 юни, разкриват богатото културно-историческо наследство на Черноморец и следите, оставени в неговото землище от траки, елини, византийци и българи през хилядолетията от късния неолит до XVIII-XIX век.

За изложбата е издаден богато илюстриран каталог, в който са подробно са представени проучваните археологически обекти в региона. Намерението е експозицията да остане за постоянно в залите на музея в Черноморец. 


Диана Славчева – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук