Начало Доктор.бг Инфекционист: Индийският вариант на COVID няма да ни подмине

Инфекционист: Индийският вариант на COVID няма да ни подмине

177
0

 „Във Великобритания 96% от случаите на COVID-19 са на индийския вариант. Заболелите, които са ваксинирани, са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

Той добавя, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане.

Той вижда проблем в ниския брой ваксинирани у нас. „Ако индийският вариант навлезе в България, ни очаква нова вълна на заразата. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани, предупреди инфекционистът.

Специалистът отговори и на въпрос колко дълъг е имунитетът на преболедувалите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, в който хората преболедуваха два пъти два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти. Ваксините дават по-добра защита срещу тези разновидности, категоричен бе д-р Илиев.

По повод управлението на пандемията у нас, той коментира, че е имало проблеми в комуникацията.  Създаде се масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки, допълни д-р Илиев.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук