Начало Село.бг Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени

240
0

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,  председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат:

„Не можем да очакваме добиви като в другите части на страната. Тук дъждовете дойдоха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно. Другото, което е и сега – валежите са локални. Иначе преди това пак си имаше тежки периоди, май месец не капна  капка дъжд! Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар  в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези цифри.“

Очакванията са 300 – 350 кг от декар  при пшеницата, а при ечемика около 400 кг от декар. При рапицата, много стопани се отказаха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на борсите.

„Миналата година, пшеницата се продаваше за около 300 – 310 лв. за тон, сега стопани са продали на зелено за 400 лв. за тон. „Дали ще е на зърно или на слама“ годината зависи от това кога ще спрат дъждовете. Трябва 2 – 3 дена да не вали и комбайните ще влязат, за да ожънат вече узрелия ечемик “

В Бургаско жътвата започва най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през следващата седмица.

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук