Начало Спорт.бг 130 пилоти от 4 нации със заявка за участие в Гран При...

130 пилоти от 4 нации със заявка за участие в Гран При на Троян по мотокрос

289
0

Мотополигон „Троян“ е домакин на втория кръг от Републиканския ни шампионат по мотокрос. Състезанието “Гран при Троян 2021” е организирано с огромното съдействие на Община Троян и местния клуб “Троян Моторспорт 01” и тази година ще бъде с международно участие, като заявки са подали и мотокросисти от Румъния, Турция и Гърция, а общият брой на очакваните пилоти е над 130.

В клас МХ50, при очаквания дъждовен уикенд, пилотите от най-малкия клас ще имат съответно и най-големите трудности при преодоляването на трасето, но организаторите са приготвили и мини конфигурация. Лидерите в шампионата Кристиян Андреев, Георги Илиев и Николай Павлов ще имат възможността да затвърдят позициите си или съответно да дадат шанс на някой от пилотите след тях да се намеси в битката за призовите места.

Очаквано голяма ще бъде групата на клас МХ65, като този път се очакват над двадесет състезатели в тази група. Дъждовното трасе в Троян не е по вкуса и на техните малки джанти, но тук, след първия кръг Кортен, видяхме силна конкуренция след едноличната лидерска позиция на Дани Цанков в лицето на Георги Гинов и Илия Димитров. Тук амбициите за подиума придобиват международен характер с участието на силни румънски пилоти.

Въпреки че през сезон 2021 за момента клас МХ85 не изобилства от голям брой пилоти, борбата, която се наблюдава в тази категория, е повече от интересна. Венцислав Тошев и Данаил Стефанов са начело на класирането и вече имат по три международни старта, като в това отношение са по-напред от Мирослав Димитров, но той от своя страна е мотивиран да защити своята шампионска титла от 2020 и това е немалък стимул в троянската надпревара.

Клас МХ2 тази година бележи увеличение на състезателите, като в Троян тяхната бройка ще бъде над 25, отново с международно участие. Николай Малинов, който оглавява класирането в момента, не е потвърдил участие за тази седмица след контузията си по време на Балканиадата в Босна и Херцеговина, а Хакан Халми има да компенсира изоставането си след Кортен в точките. Димитър Грозданов и Християн Георгиев показаха отлични качества по време на първия кръг, но Виктор Нейчев и Кристиян Петков не са спирали своите тренировки и успешни участия, така че може да се получи сериозно разместване в редиците на клас МХ2 на трасето в Троян.

В групата на клас МХ1, публиката ще има възможност да се наслади на карането на Майкъл Иванов, местният (и не само) любимец, който е лидер както в шампионата на България, така и с вече спечелените 150 точки в BMU Европейския шампионат. Още в Кортен видяхме, че след Иванов, борбата за място на подиума е повече от сериозна. Троянското гран при няма да бъде по-различно, независимо от условията. Георги Георгиев, Стефан Нейчев, Жулиян Георгиев, Любомир Васев и Ивелин Манев, вече открили своите силни и слаби места след първия кръг, както винаги ще поднесат на феновете най-доброто в клас МХ1, този път в Троян. 

Дали ще има квалификации в клас МХ, все още не е 100% ясно, но броят на лицензираните състезатели плюс заявените чужденци е над 50, което означава, че може би ще видим селекция на 40-те най-бързи още в съботния ден. Григор Царев, Атанас Атанасов и Николай Колев са състезателите, които оглавяват челните позиции на класирането в клас МХ и ще трябва доста да се потрудят, за да запазят лидерството си и след Троян.

При сеньорите от клас MXS се очаква оспорвано състезание, като победителят от тази група, наброяваща около 25 състезатели, както винаги е неясен и обвит в мистерия. Въпреки това Емил Балджийски показа сериозен хъс и издръжливост и оглави класирането след Кортен, следван от Васил Стоянов и Атанас Петров, които имат шанс да поправят грешките си на този етап на мотополигон „Троян“.

Програмата за “Гран при Троян 2021” включва тренировки и квалификации в съботния ден, които започват в 11:30 часа, а в неделния ден – два ранни манша (МХ и MXS) ще огласят мотополигона, церемонията по официалното откриване на състезанието е в 10:15, след което ще видим и състезателните маншове във всички класове, които ще определят победителите в троянското издание на републиканския шампионат по мотокрос за сезон 2021.

“Това състезание е пореден повод да покажем какво означава спортът за Община Троян. Ние традиционно полагаме много усилия за развитието на спорта, нашата политика на местно ниво е да инвестираме и подкрепяме развитието на детско-юношеския спорт. Имаме 23 клуба, от които 20 развиват много сериозна дейност, в тях са ангажирани над 800 деца. Мотокросът и колоезденето заемат сериозно място в нашия спортен календар, ние продължаваме да финансираме тези две събития, защото вярваме, че те са част от усилията ни и са стимул за троянските деца и младежи да спортуват. И, разбира се, стискаме палци на Майкъл Иванов, заяви г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук