Начало География.бг Обновена експозиция беше открита в Музея на котвата в Ахтопол

Обновена експозиция беше открита в Музея на котвата в Ахтопол

173
0

Обновената експозиция на „Музей на котвата“ беше открита официално днес в Ахтопол.

Обновената експозиция на „Музей на котвата“ беше открита официално днес в Ахтопол. Представители на местната власт, видни общественици и интелектуалци присъстваха на събитието.

„Искам да благодаря на хората, които помогнаха за реализирането на този проект – създаване на Музея на котвата в Ахтопол. „, каза инж. Петър Кънев – председател на сдружение „Черноморска Странджа“. Той отправи специална благодарност и към местните хора – рибари, моряци, гмуркачи, които са съпричастни и са помогнали много за събирателската работа.

„Сбирката е изключително привлекателна за всеки един турист, посетил южното ни Черноморско крайбрежие“, заяви д-р Стефан Пейков – президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, който беше гост на събитието.

„Експозицията беше създадена през 2010 година. Сега ние имаме не само една от най – богатите колекции като типове и разновидности на котви. Витрините се напълниха с изключителни материали- кой от кой по – интересни. Колекцията се посещава много и има хора, които идват в Ахтопол специално, за да я видят. Така че тя привлича туристи в града. Това, което е важно и искам да подчертая и поради което аз се включих с голям ентусиазъм в начинанието е, че аз разглеждам тази експозиция като един от малкото съвременни успешни опити да се направи обществена колекция. Навремето почти всички музеи в България са възникнали по този начин. Това, което виждате е създадено благодарение на любовта на моя приятел инж. Петър Кънев към морето, към Ахтопол и към българската история и култура“, разказа уредникът на музея д-р Атанас Орачев.

„В сравнение с предходните експозиции, сега едната от залите – зала три, която беше предназначена за гостуващи изложби, в окончателния експозиционен план вече е постоянна. В нея са подбрани находки от капитанските кабини на откритите на дъното на морето потънали кораби. Оформи се една много представителна колекция“, съобщи още уредникът на Музея на котвата в Ахтопол.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук