Начало Култура.бг Фолклор.бг Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

240
0

На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по инициатива на главния художествен ръководител на ансамбъл “Чинари“ – Асен Павлов и ще се отбележи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Асен Павлов посреща днешния ден с надеждата, че празникът ще бъде официално одобрен от Министерски съвет и ще се превърне в традиция, а догодина ще бъде отпразнуван с запълнени на 100% зали.

Защо именно 22-ри юни е избран за този празник и какъв ще бъде акцентът на концерта тази година разказа в “Нашият ден“ Асен Павлов.

“Тази година се приближаваме към реалната идея да отбелязваме празника с децата, които ще се занимават професионално с български фолклор, така че Деня на българския фолклор е празник на всички хора, които обичат и ценят фолклора. Но тези бъдещи млади таланти слагат акцента с концерта на 22 юни в Зала 1 на НДК.

В основата на представянето са “Национално училище за танцово изкуство“, Националното училище за фолклорни изкуства в Котел “Филип Кутев“, 140-то и 144-то училище.

Ансамбъл Чинари – Тракийски танц
музиканти: група Етнотикс Костадин Генчев – кавал Петър Миланов – контрабас Иван Цонков – тъпан

Ще има и гости от ансамбъл “Чинари“, група “Етнотикс“ и трио “Булгарина“. Превес ще имат младите изпълнители. Ще има много танци, ще има един прекрасен гайдарски състав от Котел. Националното музикално училище в град София “Любомир Пипков“, които ще сложат един сериозен акцент с хоровото си присъствие, диригентът е Георги Петков.


Народен хор при НМУ Л. Пипков – „Я изгрей слънце“

Благодаря на всички директори, които подкрепиха инициативата, която реално трябваше да събере всички училища от цяла България. Дължа едно извинение на всички останали училище, защото ние нямахме възможност финансово да ги обезпечим, така че да могат да пристигнат в София и съвсем спокойно да направим този грандиозен спектакъл.

Очаквахме едни субсидии, за които кандидатствахме, целеви финансови субсидии, подкрепи от Министерство на културата, които въобще отпаднаха при влизането на служебния кабинет и всъщност ние останахме без финансиране за този така мащабен проект, което ни лиши от възможност да поканим и другите училища по изкуства, които са в провинцията.

Случайно ли е избран този ден

Идеята за деня 22 юни като дата е свързана с лятното слънцестоене. Това е празник, с който старите българи са слагали край и са отбелязвали началото на календарната година.

Също така е в навечерието на един друг емблематичен празник – Еньовден и смятам, че от техническа гледна точка пък учениците точно в юни месец приключват.

Това е периодът, в който започват летните отпуски и пътуванията екскурзиите и е добър завършек на тази година, в която се опитваме да творим, да създаваме, да обучаваме, така че много са компонентите, но водещият е лятното слънцестоене.

Как се съхранява фолклорът във времена като днешните

Не съм привърженик на това, че трябва да браним от някой или по някакъв начин нещо трябва да съхраняваме все едно някой е дошъл да го вземе. Една култура, която е оцеляла повече от 1300 г. няма нужда някой да я брани по специален начин.

bnr.ng; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук