Начало Култура.бг Традиции.бг Лавандулова фея кани на фестивал в Карлово

Лавандулова фея кани на фестивал в Карлово

274
0

Лавандулова фея кани на фестивал в Карлово, празникът е посветен на етерично-маслените растения. В продължение на няколко дни от сряда, 23 юни, до събота 26 юни Карлово ще чества уханната синя лавандула, която редом с царицата на цветята – роза дамасцена, слави Розовата долина и България по света.

Тази година роклята с цвят на лавандула ще облече Мария Чолакова, девойката, която бе избрана за първа подгласничка на Царицата на розите.

Старт на празника ще дадат в сряда, 23 юни, децата от вокална група „Карловойс“. Концертът ще е в лятно киното от 20.00 часа.

В четвъртък и петък, на 24 и 25 юни в Бухаловия хан ще заработи арт ателие за деца.

През втория ден от 10.00 часа там ще има детски лавандулов празник.

Историята на отглеждането на лавандулата и етерично-маслените растения ще бъде представена в петък, 25 юни от 11.00 часа в Историческия музей в Карлово.

А в събота, 26 юни, в парк „Стадиона“  започва Фермерски фестивал. Той е под наслов „Добро за теб, добро  за фермата“.  Там ще бъде устроен базар на занаяти и парфюмерийно-козметични продукти.

В събота, 26 юни  е същинската част на празника. В 9:30 часа в Лавандуловото поле ще бъде започне ритуал жънене на лавандула.

От 11:00 – 17:00  часа   в  Бухаловия хан в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ ще бъде представен обичаят „В магията на билките“ , а под Еньовия венец ще преминат Лавандуловата фея и участниците в празника. Там ще бъде показано и изваряване на лавандула и добиване на вода и масло от синьото цвете.

Атрактивно представяне на изваряване на ароматното растение ще има през целия ден в Историческия музей в Карлово. Демонстрацията започва в 11.00 часа и ще продължи до 17.00 часа.

През това време ще работят и занаятчийските работилници към музея, тази година акцентът е действащата гайтанджийска работилница .

Кулминацията на честването на синьото цвете е Лавандуловото шествие, предвождано от Лавандуловата фея и кмета на общината. То ще тръгне в 12.00 часа от Бухаловия хан и ще отведе посетителите на празника на площад „Васил Левски“.  Там ще започне фолклорното надиграване „С хоро на лавандула“.

А до късно вечерта в парк „Стадиона“ ще бъдат отворени Арт ателиета за  народни танци, балет, латино танци, китара, занаяти.

В 20:00 часа там  Петя Буюклиева ще извие красивия си и силен глас и ще даде началото на концерт-спектакъл „Прегръдки“ с участието на  маестро Васил Делиев – аранжименти и пиано, струнен квартет „Дестини“  и Тони Георгиев – китара.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук