Начало Uncategorized Над 100 вида рози има в столичните градини и паркове

Над 100 вида рози има в столичните градини и паркове

156
0

Красивите и ароматни цветове на благородното растение, което цъфти през цялото лято, са в зелените площи на паркове като „Борисовата градина“, НДК, Южен парк, както и покрай столичните булеварди „България“, „Сливница“, на Моста на влюбените“, „Витоша“ и др.

Най-богат с цветовете на красивото растение е Розариумът на София, който беше възстановен през 2019 г. Тук са цветовете на свързаната с нашата история „Роза дамасцена“. Тя е маслодайната роза за популярното българско розово масло. Другата забележителна роза е „Принцът на България“ (Rosa Prince de Bulgarie) тя е сорт, селектиран специално в чест на Фердинанд.

В Розариума растат близо 2000 рози, най-много са полиантови рози – 1050, следвани от чайно-хибридните – 700, миниатюрни рози – 120, както и щамбови и увивни рози. Особено красиви са катерливите рози, които оформят арки. Рози облистват и декоративни стълбове и заедно с живия плет и фонтана превръщат парка в приятно място за отдих.

Розариумът е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който обособява алеи от рози и организира изложби на цветя. Първата мащабна реконструкция е през 1934 г., а по-късно са засадени 1 400 рози, доставени от Германия.

В парковото пространство около НДК са разцъфнали близо 6000 рози. Те са от групите на чайно-хибридните, полиантовите, миниатюрните рози. Увивни рози красят Моста на влюбените, а чайно-хибридни – в зелените площи на Южен парк, покрай бул. “България“ и др.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук