Начало Култура.бг На 9 юли започва фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево

На 9 юли започва фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево

182
0

Близо 50 спектакъла ще се изиграят в рамките на второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево, съобщи директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. „Музи на водата“ започва на 9 юли и ще продължи до 17 септември. 

Макар това да е второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево и сцената и трибуната за зрителите са нови. Локацията е изградена до националната гребна база „Средец“. Всичко ще започне на 9 юли с премиерата на спектакъла „Жената от езерото“ от Росини, разказа пред „Хоризонт“директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов и уточни, че постановката се реализира със съдействието на Италианския културен институт у нас:

Ще играем между 40 и 50 спектакъла през юли, август и септември, от 9 юли до 17 септември. Играем на езерото „Панчарево“.

По думите му сцената е построена на базата на понтон, който е изключително добре закрепен.

„И вече около тази сцена ние използваме тази природна даденост на водата и тя става част от драматургията но нашите езерни постановки“.

Той разказа, че главната героиня пристига с лодка от езерото.

„Защо „Жената от езерото“, защото в моята репертоарна политика търсим произведения с езерна, водна, речна тематика. Миналата година Искър беше превърнат в река Рейн, а тази година „Жената от езерото“ в Панчарево“, допълни академик Пламен Карталов. 

„Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, „Селска чест“, „Мадам Бътерфлай“ и „Mamma mia!“ са само част от спектаклите, включени в програмата на втория летен фестивал „Музи на водата“ на езерото Панчарево. 

Паралелно през лятото публиката ще може да се наслади и на превърналите се вече в традиция други открити сцени, на които се играят постановките на Софийската опера и балет. „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали започва на 6 август и ще продължи 15-ти. „Аида“, „Лебедово езеро“, „Кармина Бурана“ и „Болеро“ ще гледа публиката тогава, а до първи юли в парка на военната академия детската публика е канена на „Трите прасенца“, „Червената шапчица“, „Мечо Пух“, „Хензел и Гретел“ и „Вълшебната гора“. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук