Начало Култура.бг Фолклор.бг Спомен за Недялка Керанова, певицата със сложна житейска съдба

Спомен за Недялка Керанова, певицата със сложна житейска съдба

447
0

Днес отбелязваме 25 години от кончината на
„черната перла на Тракия“ Недялка Керанова


НЕДЯЛКА КЕРАНОВА – КАРАДЖА ДУМА РУСАНКИ

Недялка Керанова – Хороводна китка

Недялка Керанова – Канят ме мамо на тежка сватба
Хранила мама, гледала · Недялка Керанова
℗ MIK BALKANTON AD Released on: 1974-06-30

Недялка Керанова е родена на 24 април 1941 г. в село Татарево, община Минерални бани, Хасковско. Произхожда от бедно семейство, чийто основен поминък е земеделието. Баща ѝ Тодор Керанов е известен сватбарски музикант, цигулар в оркестъра на Рамадан Лолов. Като момиче Недялка впечатлява със своята самобитна дарба с плътен, дълбок и овладян глас. Песните си учи от татаревските жени и от професионални музиканти като Рамадан Лолов. На 13 години получава първото си отличие и заедно с Магда Пушкарова, Борис Карлов и други музиканти пътува из България, пее по сватби и тържества. През 1956 г. е приета за солистка в Пловдивския окръжен ансамбъл. През 1960 г. Филип Кутев я кани в Държавния ансамбъл в София, понастоящем „Филип Кутев“, където Недялка работи в продължение на осем години. Този свой период в Ансамбала певицата определя като „най-фаталната грешка“ в живота си. След напускането на състава пресата излиза със заглавие „Птичка в клетка не стои“.

През 1968 г. напуска Държавния ансамбъл и се връща в Пловдив, където се чувства най-добре. Пее с почти всички инструментални групи в Тракия. Певицата се отдава изцяло на участия с тракийски оркестри, основно в Пловдивския край. Развива звукозаписна дейност в Радио „София“ и „Балкантон“, записва с оркестрите на Коста Колев, Петко Радев, Емил Колев, с Леновската и Садовската група, съпровождат ѝ музиканти като Атанас Вълчев, Хари Асенов, Тодор Пращаков, пее с оркестър „Канарите“ и Конушенския оркестър. Има издадени три дългосвирещи плочи с милионен тираж. Наричана е „най-мъжката певица“, „българската Ела Фицджералд“, „царицата на сватбарската песен“, „черната перла на Тракия“. Недялка се възхищава на жените, които пеят мъжки. Певицата казва, че песента трябва да се изработи, тя зрее. Сред нейните думи са: Един народен певец не може да се научи да пее, той се ражда певец“.

Печелила е златни медали от музикални фестивали в Румъния, Австрия, Югославия, България. Награждавана е със златни медали от фестивали в чужбина, от надсвирванията в Дълбок извор и в Стамболово. Тя е сред най-уважаваните гости на семейни празници, селищни събори и концертни участия. Посрещана много радушно и аплодирана от хиляди почитатели в страната, присъствието ѝ се превръща в истински празник, а за хората в Пловдивско, Първомайско, Чирпанско, Карловско, Сливенско и други региони на Тракия, Керанова е най-желаният и обичан изпълнител. Пее с часове по сватби и панаири, в препълнени зали и стадиони, където ценители на народната музика документират певческите ѝ изяви и срещите с нея.[

Последните години на Недялка Керанова са самотни и тъжни. Певицата се чувства тъжна, неоценена, забравена и дори съжалява, че е станала певица.

Умира от рак на 22 юни 1996 г. в Пловдив.

wikipedia.org; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук