Начало Вяра.бг 22 юни: Св. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски. Св. мчци Зинон и Зина

22 юни: Св. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски. Св. мчци Зинон и Зина

201
0

Св. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски

Този свят мъж бил епископ в гр. Самосат, който принадлежи към Антиохийската митрополия, и живял в тежкото време на арианската ерес. При император Констанций, покровител на арианите, той претърпял много скърби и гонения, но останал постоянен, мъжествен и непоколебим в изповядването на православната вяра. Когато овдовяла Антиохийската епархия, понеже антиохийският епископ Евдоксий /арианин/ бил преместен в Цариград, то Евсевий много допринесъл да бъде избран на негово място св. Мелетий. Арианите, силни при царския двор, се съгласили на това, понеже считали, че Мелетий е техен съмишленик. Но още от първите думи на новия епископ към антиохийския народ всички узнали, че той ще бъде твърде ревностен защитник на православието.

Тогава арианите започнали да го преследват и скоро убедили царя да го свали и прати на заточение. А при Евсевий се пазел актът за избирането на Мелетий, подписан от всички участници в избора. Арианите поискали да им се предаде този акт, който свидетелсвал против тях. Евсевий отказал това. Те го заплашвали, че ще му отсекат дясната ръка. Евсевий им протегнал и двете ръце, като казал: ‘‘Отсечете и двете, но общото решение, доказващо законността на Мелетиевия избор и беззаконието на арианите, няма да ви предам, освен по решение на събора’‘. Арианите се върнали празни и сам царят похвалил твърдия дух на достойния самосатски епископ. 00:00 % Buffered Copy video url Play / Pause Mute / Unmute Report a problem Language Share Vidverto Player advertisement В царуването на Юлиан Отстъпник, когато Христовата църква се подложила на нови гонения, св. Евсевий продължавал твърдо и неуклонно да служи на Господа, като подкрепял слабите и се стараел да усмири вълненията, навсякъде причинявани от гонението и от еретическото учение. Такава също дейност му предстояла и при император Валент – новия покровител на арианството. Тогава всички православни епископи се сдружили и с общи сили се стремели да противодействат на злото, което бързо се разпространило. Името на Евсевий Самосатски се споменава наред с твърдите защитници на истината. Както много епископи – защитници на истинската вяра, така и Евсевий бил подложен на гонение и пратен на заточение. На негово място бил назначен арианин. Новият император Грациан върнал на катедрите всички православни епископи. Тогава и св. Евсевий се върнал в Самосат, но скоро умрял от раната, която една жена – арианка му нанесла по главата.

Св. мчци Зинон и Зина

Светият мъченик Зинон произхождал от Филаделфия арабска, която носила в древност името Еман. Зина бил негов слуга и горял от желание да пострада за вярата в Христа. При хегемона Максимиан, който управлявал областта при царуването на император Максимиан, свети Зинон раздал всичкото си имущество на бедните, а робите пуснал на свобода. Като чул каква голяма чест оказва хегемонът на идолите, той отишъл при него заедно със слугата си, защото сам Зина пожелал това, като не искал да остави своя господар, и доброволно тръгнал след него. Свети Зинон се явил пред хегемона и когато видял, че той наистина много се грижи за почитането на лъжливите богове и сам усърдно им служи, започнал да го изобличава. Тогава хегемонът незабавно заповядал да бият светеца с ремъци от волска кожа. По време на това изтезание Зинон, като протегнал ръка, ударил стената на идолския храм и го разрушил. Заради това първо го окачили и без милост стъргали тялото му, като раните натривали с оцет и сол, а после забили с четири клина пранги в краката му.   На мястото на мъченията на свети Зинон дошъл неговият слуга Зина и започнал да моли господаря си да не го отблъсква и да не го изоставя. Като узнал за това, хегемонът заповядал да поставят и Зина в пранги. Когато и двамата мъченици били доведени на разпит при хегемона и отказали да се отрекат от Христа, ги предали на жесток побой, като свети Зинон бил обгарян с нажежени прътове в гърдите, в тази част, където се намира сърцето. След това окачили светците на дърво, на краката им привързали тежки камъни и с огън горили мишците им. След това ги хвърлили в яма с огън и започнали да наливат масло в огъня, но светците по чуден начин оставали невредими и дори не били обгорени от огъня. Накрая отсекли главите им с меч. Паметта им се чества в църквата на свети Георги в Кипарисий.

cross.bg; pravoslavenhram.com; rpdbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук