Начало Култура.бг „Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

192
0

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – новият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти. Сюжетът е интересен – разказва и за съвременната действителност, наситена със задкулисни игри. Фабулата същевременно е романтична. Главните герои се впускат в увлекателно приключение по следите на загадки от древността.

„Божествен аромат“ е вторият роман на Гергана Лаптева след „Монетата“.

Еньовден има специално значение във фабулата на романа, затова и премиерата на „Божествен аромат“ е точно в деня на този необикновен празник, и то в прекрасната Университетска ботаническа градина!

Историята, героите, Странджа

„В романа по интересен и увлекателен начин читателят се потапя в свят, изпълнен с дълбоко пазени тайни, древни загадки и чисто човешки взаимоотношения. На фона на Странджа – най-мистичната от българските планини, съхранила в земите и в духовните си пространства наследството на няколко цивилизации и южното крайбрежие на Черно море, между Царево и Малко Търново, съдбите на главните герои се преплитат. Те се впускат в едно невероятно приключение по следите на древните племена, живели на Балканите, всеки търсещ своята истина, докато накрая разбират, че са открили любовта.

Странджа винаги ми е харесвала, аз обичам по-дивите места. Източната ѝ част, където достига бреговете на Черно море, е уникално красиво място. Освен много редки растителни видове, там са скрити и много археологически обекти, а и самите села са уникални… природни и исторически богатства. Романът ни отвежда в света на траките и преди това. Споменава се и една протописменост, която се предполага, че е възникнала именно на Балканите.

В романа се преплитат две сюжетни линии – историческа и житейска част. Майка ми работеше дълги години в Института по тракология и аз съм закърмена с историята. Четейки и подготвяйки се за романа, се върнах в каменно-медната епоха – IV хил. пр. н. е.“

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук