Начало Новини.бг Варненци с уникална система за контрол на джетове, лодки и коли с...

Варненци с уникална система за контрол на джетове, лодки и коли с GPS тракинг устройства

154
0

Система за GPS проследяване и контрол на джетове, на малки плавателни съдове, off-road автомобили и всякакъв вид е-превозни средства, разработва варненска фирма. Системата беше тествана за първи път по време на отминалата на 12 и 13 юни във Варна Балканската джет ски купа и първия кръг от националния джет шампионат.

Идеята за оборудването на джетовете с подобни тракинг устройства е на Българската асоциацията по водомоторни спортове, каза за Радио Варна управителят на компанията Димитър Димитров.

Нормативната база у нас позволява джетовете като средство за развлечение да бъдат отдавани под наем на туристи. В същото време в морето има и определени коридори, маркирани с шамандури, където джетовете могат да бъдат управлявани. Тракингите на практика позволяват на концесионерите и тези, които ги отдават под наем да ги контролират. Основната цел е безопасността и на плажуващите, и на каращите джетове, каза Димитров.

Само по черноморското ни крайбрежие има 70 места, където се отдават джетове под наем на туристи. Данни на асоциацията по водомоторни спортове сочат, че броят на официално регистрираните джетове у нас са малко над 2 хил., а неофициално – над 6 хил. Разминаването се дължи на законови и административни пропуски, които не задължават собствениците на джетове във вътрешността на страната – язовири, реки и др., да се регистрират.

В началото на юни, с тракинг устройствата бяха оборудвани и off-road автомобилите, които участваха в кръга от националния шампионат край Варна, каза още Димитров.

Не е изключено при следващото издание на „Рали България“ с подобни устройства да бъдат оборудвани и автомобилите, които ще участват в надпреварата.

Системата обаче е приложима и при спортни надпревари като ултраматони, планински преходи и дори в здравната сфера при болни от Алцхаймер, каза още Димитър Димитров.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук