Начало Култура.бг Традиции.бг Празник на черешата в Кюстендил

Празник на черешата в Кюстендил

256
0

Кюстендил е домакин на „Празник на черешата“ от днес до 27 юни. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в с. Ябълково, община Кюстендил. Началото на празника ще бъде поставено с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители. Празникът се провежда и с богата културна програма, началото на която ще бъде дадено с постановката на театър „София“ „Апетит за череши“. Представлението е днес, от 19.00 часа, в читалище „Братство“.
    Още в първия ден на празника занаятчии традиционно подреждат свои изделия на централния площад „Велбъжд“. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

    От 20.00 часа на централния площад ще започне художествен пърформанс и концерт на певицата Дара и цигуларя Свет Радославов.    Официално „Празникът на черешата 2021“ ще бъде открит утре, 26 юни, от 11.00 часа, докато се провежда художественото изложение на череши и черешови произведения. Представени ще бъдат и перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие, ще се състоят и традиционните конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. В обявяването на резултатите от конкурса ще се включи народната певица Олга Борисова.  От 21.00 часа ще има празничен концерт с участието на певеца Рафи.         В последния ден от изложението – 27 юни, ще се състоят кулинарната надпревара „Череши в кухнята“ и кулинарни демонстрации с водещ Драгомир Драганов, както и състезателни игри с череши. „Демонстрациите са за здравословна рецепта с череши, за иновативна кухня с череши, съвършен вкус с череши и атрактивно ястие. Тази година ще бъде представена баница с череши“, казаха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“. 

Радио Благоевград;РодБГ  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук