Начало Култура.бг Занаяти.бг Фестивал на дивите цветя се провежда в Родопите

Фестивал на дивите цветя се провежда в Родопите

350
0

Фестивал на дивите цветя се провежда в родопските села Смилян, Могилица, Сивило, Горна Арда и Арда от 18 до 27 юни 2021 година. 80 деца от София имат възможност да се запознаят с растителното разнообразие в района и с културно-историческите обекти на открито.

Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

На 24 юни е проведен ритуала Еньовденска магия в село Горна Арда, което е възстановка на традиционния еньовденски ритуал.

„Вечерта жените се събират, за да направят букетчета за орисване както и големия венец, с който по изгрев ще посрещнат слънцето. Знаете, че поверията казват, че в дните на лятното слънцестоене от 21 до 25 юни билките придобиват не само магическа сила, но и силата да лекуват различни видове болки, не само болести, но и душевни болки„, каза за БНР Илия Годев секретар на читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ в село Смилян.

Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

В предаването „Графити по въздуха“ той допълни, че през 2020 не е прекъсната традицията да се организират събития, макар и с по-ограничен брой на присъстващи.

„Пандемията се отрази, но хората започват да се поуспокояват и се надяваме, че тази година ще бъде последната преди възстановяване на обичайния интерес и поток към Родопите в тези дни. В интерес на истината записванията за различните ателиета и турове като фототур, ботанически тур, велотур“.

Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Илия Годев разказа, че Раденко Велинов – млад предприемач, който се занимава с дърворезба и обработка на мебели, е закупил сграда на бившата пречиствателна станция на закрито предприятие за полузамразени картофи и шоково замразени плодове.

„Неговата идея е да създаде Център за занаяти и изкуства, като той успява да привлече различни представители на занаятите. В момента първият занаятчия, който вече устрои ателието си в тази сграда се казва Симон Видер – швейцарец омъжен за българка, но от две години живеят в Смолян. Той изработва различни елементи за интериорен дизайн като дървени поставки за лампиони, орнаменти за кресла и други мебели. Неговата съпруга Мариана предстои да пренесе ателието си за изработка на плетени облекла, детски основно от мериносова вълна“.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук