Начало География.бг Бивш артилерист стана Цар на вълшебните камъни на Перперикон СНИМКИ

Бивш артилерист стана Цар на вълшебните камъни на Перперикон СНИМКИ

190
0

Вилиян Колев вади рубини и изумруди от реки и кариери, смята Източните Родопи за Меката на минералите

Казват му „Царя на вълшебните камъни от Перперикон”. Вилиян Колев вече над 40 години търси професионално скъпоценни и полускъпоценни камъни в Родопите. Злато – не! Вилиян е пенсиониран старшина от артилерията на Българска армия. Служил 10 години в гарнизон до граничната бразда. По време на разведряването през 90-е затворили поделението му. И започнал да търси постоянно минерали и полускъпоценни камъни.  

Бивш артилерист стана Цар на вълшебните камъни на Перперикон СНИМКИНовиниИнформация

Детството на момчетата от Кърджали преминавало в търсене на кристали и минерали преди години. „Още тогава имах малка колекция. Просех си кристали от миньорите, които работеха в мините до Кърджали. Отделно между града и Мадан минаваше въжена линия, която караше руда. Ходехме като ученици с километри да търсим къде е паднала кофа с руда и кристали. Тогава видях за пръв път пирит – златото на глупците! Бях си въобразил, че съм намерил бучка злато”, разказва Вилиан. И досега твърди – Източните Родопи са Меката на минералите!

След казармата баща му поставил условие – за месец, месец и половина да реши какво иска да работи. Вилиян Колев има средно образование за елтехник, но изобщо и не помислял да се захваща с това. С един приятел тръгнали към едно находище много богато на минерали. „Тогава открих красив карниол, който излиза заедно с ахата”, спомня си Вилиян.

Бивш артилерист стана Цар на вълшебните камъни на Перперикон СНИМКИНовиниИнформация

Древните траки обичали този камък. Когато някой младеж тръгнел да се жени, подарявал на избраницата си карниол. Вграждали го в железни или медни пръстени. А богатите – в злато и сребро. На него изобразяват гега или богиня – Веста или Бендида. „Татко прие новината, че съм търсил полускъпоценни камъни, с пренебрежение. За него всичко, което не е свързано с физически труд, бе безсмислено занимание”, разказва търсачът на камъни.

В тази местност за пръв път открил ясписи и 3-4 невероятни ахата. „Тогава нямаше интернет и книги като сега. Ходехме да се ровим в библиотеката, за да учим камъните”, припомня Вилиян. След това се запознал с големите имена в търсенето на минерали в Родопите – Величко Кръстев, Марин Кацаров и Кирил Анатолиев. Всички те били търсачи и  трупали огромни колекции от орфееви ахати. Този уникален чисто български камък се намира на 5 километра от Кърджали и няма аналог в света. Отвън е зелен – вътре жълт. Може да има различни съставки – карниол, опал, риолит – до 6-7 минерала на едно място.

При соца бизнесът с търсене на минерали и полускъпоценни камъни виси на острието на бръснача. „Не бе забранен, но не бе и разрешен. Имаше вътрешен пазар, който определяше цените”, обяснява си Вилиян Колев. В онези години започнал да работи като сержант, а след това и старшина в армията. И всяка свободна минута обикалял находищата с лопата в ръка.

Бивш артилерист стана Цар на вълшебните камъни на Перперикон СНИМКИНовиниИнформация

На младини една седмица търсил и злато. Изкарал 2,5 грама. „Това е къртовски труд – трябва да хвърлиш тонове чакъл, за да направиш едно грамче“, казва той.

От години вади много рубини край реката. Обикновено те не са ювелирни – малки са. За бижута трябва да са по-големи, да имат бистрота и чистота. „Когато имам много дребни насипни рубини, обикновено ги купуват за украса на икони. Вграждат се около самата икона – в рамката или в обкова. Когато някой светия е с корона – малките рубини се вграждат около нея”, разказва търсачът на камъни.

Продажната цена на рубините зависи от каратите. В района на Кърджали има две богати находища на рубини. Едното до Джебел, а другото почти на границата. „Където има бял мрамор – точно там се изливат и много рубини. Има и изключения – в Джебелско няма мрамор, а има рубини”, казва той.

Често с рубините вади и изумруди. Човек, като се вгледа в парчето скала, и вижда синеещия изумруд. Редовно вади кварц и ахат. Намира постоянно и хубави ахатови геоди. Отвън изглеждат като обикновен камък, а отвътре са с прекрасни кристали. „Излизали са от земята при голямо вулканично изригване при 2000-3000 градуса. Град Маджарово е в голям вулканичен кратер. Затова излизат и много каверни – кухини, където има концентрация на кристали и скъпоценни камъни. Има и кристали, чиито шипове са до 12-15 сантиметра”, разказва Вилиян Колев.

Като се пенсионирал като старшина, изкарал 3 години в търсене на минерали, без да работи нищо друго. Не било лесно, защото през 90-те не е имало още разработен пазар за камъни и минерали. От 2003-а продава камъните си в туристическия център под Перперикон. Един ден копае, друг ден е на сергията.

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук