Начало Култура.бг Виртуозният пианист Олег Майзенберг с концерт в София

Виртуозният пианист Олег Майзенберг с концерт в София

168
0

На 1 юли големият пианист Олег Майзенберг ще се срещне с българската публика в зала „България”. Заедно с националния оркестър той ще представи виртуозната „Рапсодия по тема от Паганини” на Рахманинов. Диригент на вечерта е Олег Пташников, а в програмата е включена и Симфония №1 на Чайковски.

Признат в целия свят Олег Майзенберг е сред онези пианисити, чиито гастроли преминават с неизменен успех.

В творческата му биография са записани оркестри като Израелската филхармония, Филаделфийския симфоничен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Виенския симфоничен оркестър, Берлинската филхармония и др. под диригентската палка на Кристоф фон Дохнани, Зубин Мета, Ойген Орманди, Херберт Бломстед, Станислав Скровачевски, Нееме Ярви, Рафаел Фрюбек де Бургос, Жорж Претр, Мишел Пласон, Владимир Федосеев, Еса-Пека Салонен. Често е солист на камерни оркестри като Камерния оркестър „Орфей” – Ню Йорк, Камерния оркестър на Европа, Виенски виртуози (членове на Виенската филхармония), Кремерата Балтика, Deutsche Kammerphilharmonie – Бремен, Литовски камерен оркестър и др. Сътрудничеството му с цигуларя Гидон Кремер, започнало от младежките им години в Русия, продължава и до днес.

Олег Майзенберг се изявява на най-известните музикални фестивали в Залцбург, Виена, Локенхаус, Люцерн, Берлин, Флоренция, Единбург, на Клавирния фестивал в Рур, фестивала „Святослав Рихтер” в Москва и др.

Уникално събитие в кариерата на пианиста е неговата поредица от 12 рецитала в Концертхаус – Виена през сезона 1994/95, в която всеки концерт е посветен на различен композитор.
Майзенберг е почетен член на обществото на Концертхаус – Виена (1995) и Кавалер на Австрийския почетен Кръст „За наука и изкуство” I степен (2005) – най-престижната австрийска награда за изключителни заслуги към културата на страната.

kmeta.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук