Начало закон и ред Иван Деспов, арестувал пиян шофьор в Пловдив: Ако няма срам, да ме...

Иван Деспов, арестувал пиян шофьор в Пловдив: Ако няма срам, да ме съди!

159
0

Не търся слава, искам да се отвори дискусия за правата на гражданите да се намесват при нужда до идването на полицията

Иван Деспов е на 26 години. Роден  е и живее в Черноморец. Завършил е психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и това е връзката му с Пловдив. Той е млад и изключително активен човек, мрази да бездейства и винаги си намира работа, кауза или занимание, с което да се захване. Има собствен социален бранд, насочен към младежи. Има богат опит като мениджър. Извън всичко, с което се занимава, Иван прави и дървена настолна игра, която нарича “Lastichе“. Става популярен в медиите преди години със случката „пушещия ватман“. Тогава се връща от работа и снима ватман, който пуши, докато кара и работи. Случаят, както и този с гражданския арест преди броени дни, придоби широк отзвук и събуди широка дискусия за трудовия ден на ватманите и условията, в които работят.

„Марица“ потърси Иван, за да разкаже за извършения от него граждански арест в Пловдив, както и да сподели мнението си по въпроса доколко, кога може и трябва ли да се намесваме, ако станем свидетели на престъпление – минало, моментно или предстоящо.

Към 20 часа на 19 юни 60-годишен пиян шофьор на „Голф“ удря спрял джип на пешеходна пътека на бул. „Васил Априлов“. След удара еърбегът се издува. Иван спира със своя автомобил, за да види какво се случва. Почерпеният зад волана го разбутва и отново потегля, бягайки от мястото  на инцидента. Младежът тръгва след него. Изпреварва го, пуска на аварийни и намаля скоростта. „Първата ми мисъл беше не че е пиян и иска да избяга, а че е в шок. След като ме заобиколи, вече му се отвори вратата, деформирана от удара преди това, и продължи с форсиран На мен ми стана ясно, че съвсем съзнателно си бяга“, каза пред „Марица“ Иван. След това пияният слиза от колата и продължава да бяга. Деспов го настига, поваля го на тревата и го приканва да изчакат заедно пристигането на органите на реда. Шофьорът обаче се съпротивлява и се стига до въпросния граждански арест. Полицията пристига и отвежда неадекватния 60-годишен мъж. 

Случаят с гражданския арест в Пловдив разпали социалните мрежи, стана и основна тема в медиите. Отвори се и широка дискусия за това докъде се разпростират гражданските правомощия за задържане на човек, извършил или канещ се да извърши престъпление.  

„Темата е изключително деликатна и многостранна. Тук може да се засегне, първо, пасивността на гражданите при подобни прояви. Когато видят подобно нещо, те казват: Не е моя работа; Ще дойде линейка; Полиция да го търси после, и т.н. Предвид, че ставаше въпрос за катастрофа, никой не отиде до колата да види какво се случва. Друго, което може да се засегне, е, ако се намесваме, дали сме подготвени за това. Помните при случая с Милен Цветков какво се случи. Точно това, че го издърпаха от колата, може да се е оказало фаталното. Т.е., хората дори и да се спуснат да помагат при една такава тежка катастрофа, те не са подготвени. Така че хем трябва да сме активни, но като сме активни, да сме добре подготвени. Ако става въпрос за гражданския арест, трябва да е ясно, че не може да видим даден нарушител и веднага да му скочим и да го бием.

Трябва да го задържим и то по възможност без никакво насилие, защото не сме ние реално тези, които трябва да отсъждаме какво наказание да получи. В моя случай аз го повалих на трева. Изчаках го да пресече паркинга, защото, ако го съборя там, може да се нарани и след това да ме съди. Повалих го с подходяща техника и впоследствие го задържах. Прибирайки се в родния си град Черноморец, приятели ме питаха: „Би ли го?“. Отговорих им: Защо да го бия? Ако знаеш как да му причиниш физически дискомфорт, който да го усеща при най-малкото движение“, коментира Иван Деспов. 

По думите му, казусът с гражданските арести е доста сложен. „На пръв поглед изглежда много просто. Виждаме някой да бяга, ритаме го, понатупаме го и чакаме полиция. Да, но три дни ме викаха в районното за доуточнения.

На въпрос да се намесват ли гражданите при подобни случки и да имат ли активна гражданска позиция Иван отговори: „Със сигурност да се намесват и да не ги е страх, че има възможност да влязат в съда. Мен ме питаха дали не ме е страх, че може да ми бъде повдигнато обвинение. Отговорих: Ако няма срам, да ме съди! Даде се достатъчно отзвук на случая, не търся слава или пък да се изтъквам. Идеята е да се отвори дискусия по темата за правата на гражданите да се намесват при нужда до идването на полицията“, посочи той. Иван даде пример с домашното насилие. „Ако чуете скандал, викане, чупене, зов за помощ от съседите? Идеята не е да се намесвам в скандала на една двойка и едва ли не да взема страна, а по-скоро да предотвратя това, че в един момент на афект могат сериозно да си навредят. Караници има във всяко семейство, но важното е да не ескалират. Когато виждаме, че става въпрос за системен тормоз, как да реагираме? Влизайки в къщата на съседа, това ще се тълкува като влизане с взлом. Само правоохранителните органи могат да влизат по сигнал или преценка за опасност. Но ако ти си съседът, нямаш право да влизаш. Виждайки един да бие друг, логично е да приложиш някакъв вид сила. Но докъде можеш да навредиш на човека, който е заплаха?“, запита Иван. 

Въпросите остават отворени както за хората, така и за българското законодателство, където темите с гражданските арести и неизбежната отбрана би следвало да са изяснени кристално ясно, а не тълкувателно.

Адв. Стефан Левашки: Гражданският арест е ходене по тънък лед

Иван Деспов, арестувал пиян шофьор в Пловдив: Ако няма срам, да ме съди!НовиниИнформация

Стефан Левашки е завършил  Юридическия факултет на Софийския университет. От 1992 г. работи последователно като стажант-съдия, юрисконсулт в Община Пловдив,  след това продължава като младши съдия в Окръжен съд и съдия в Районен съд – Пловдив. От края на 1995 г. е адвокат в Адвокатска колегия – Пловдив. Бивш председател на Адвокатска колегия – Пловдив.

“Законът позволява извършването на граждански арест. Имаш право да възпреш някого, който е извършил престъпление и се кани да избяга. Но трябва да го задържиш по такъв начин, че да не унижаваш честта и достойнството му. Необходимо  е мерките, които предприемаш спрямо задържания, да не са прекалени и да не причиняват по-големи вреди от тези, които се предотвратяват с действията си.” Така адв. Стефан Левашки коментира правото на гражданите да се превърнат в полицаи за няколко минути и да „арестуват“.

По думите му, извършването на граждански арест е ходене по тънък лед. „Аз не съм от почитателите нито на големите привърженици на неизбежната отбрана, нито на този тип арести, защото границата е много тънка. Опасно е да не я преминеш, стараейки се да извършиш нещо полезно за обществото. Помните случая в Америка с Джордж Флойд и хватката, която не доведе до нищо добро. Подпалиха цялата държава с протести. Много е относително. Преди години в Перущица имаше случай, при който мъж беше влязъл в градина, за да си набере няколко ябълки, а собственикът го застреля“, коментира Левашки.

Според него преекспонирането на гражданските арести може да доведе до обратен ефект. „Опасно е, ако се преекспонират много в обществото и хората решат, че имат достатъчно права. Съдебната практика е противоречива в това отношение. Трябва както при неизбежната отбрана, така и тук нещата да са в някакви рамки. Пак казвам, по принцип гражданските арести са разрешени и законни, но все пак има достатъчно полиция и охрана, които да си вършат работата. Сега, ако видиш джебчийка в магазина да краде, можеш да я хванеш за ръката и да я задържиш до идването на охраната на обекта или полицията. Но ако проснеш някой на улицата и му прилагаш натиск половин час, докато дойдат служителите на реда, не се знае какво може да се случи на задържания. Може да има заболявания, да му навредиш. Много е деликатно“, посочи адв. Левашки. Той коментира последния случай на граждански арест в Пловдив, който получи широк медиен и социален отзвук. „Не знам доколко е похвален този граждански арест с пияния шофьор. В крайна сметка става въпрос за 60-годишен човек, който не е убил никого и не е извършил тежко умишлено престъпление по смисъла на закона“, каза Левашки. Той посочи, че човек, който е в ролята на задържан от граждани, би имал право да заведе иск, ако му е приложено насилие. „Това ще е въпрос на доказване и решение на съда. Но важно е щетите, които предотвратяваш, да са по-малки от тези, които причиняваш“, подчерта юристът.

Адв. Левашки е на мнение, че е добре обществото да бъде по-активно и да се намесва при несправедливост или насилие, но с мярка и добра преценка. „Невинаги се намират достатъчно активни и физически здрави хора, които да направят това, пък и не знаеш този човек срещу теб колко е агресивен и какво може да ти поднесе“, добави той.

Тони Михайлов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук