Начало Новини.бг Източнобалканската свиня пред риск от изчезване в България

Източнобалканската свиня пред риск от изчезване в България

164
0

Експерти предупредиха за риск България да загуби биологичния вид „Източнобалканска свиня“. Заради африканската чума по свинете в страна са останали 400 животни.

Агенцията по горите ще определи специални терени за отглеждането на животните от тази порода.

Източнобалканската свиня е уникална стара порода, която обаче може да загубим заради чумата и заради чиновническо безхаберие, алармират от браншовата асоциация за развъждане  на този вид.

Ако през 2008 година популацията на тези прасета у нас беше 55 хиляди броя, през 2018-а тя се сви до 3500, сега вече са останали само 400.

Предвид усложнената обстановка в страната от болестта африканска чума по свинете е затруднено пасищното отглеждане на съществуващите четири стада.

Ето защо агроведомството възложи на Агенцията по горите да потърси терени за отглеждане на източно балкански свине, където могат да се издигнат ограждения за опазване на прасетата.

Малцината свиневъди, които отглеждат тази порода, поискаха намеса от държавата за опазване на генетичния фон, като се проучи опита на Испания и Португалия за запазване уникалността на редките породи.

Веселина Миланова – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук