Начало Емигранти.бг Огромен архив разказва историята на българската емиграция в Северна Америка

Огромен архив разказва историята на българската емиграция в Северна Америка

220
0

Основан от покойния български ветеринарен лекар д-р Иван Гаджев и кръстен по-късно на неговия баща, Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка започва дейност през 70-те години в САЩ. ИИБЕСА работи за научното изследване, съхраняването и популяризирането на историята на българите в Северна Америка.

За „романтичната“ история на Института, който се намира в Гоце Делчев, и богатия му архив разказа в предаването „Родина зад граница“ журналистът и общественик Кин Стоянов:

„Много знаково е, че Институтът се намира в Гоце Делчев. Неврокоп, както е старото име на Гоце Делчев, е бил един изключително важен духовен център, когато говорим не за българската държава, а за българското землище, тоест всички тези земи, в които са живеели българи, които са получили църковната независимост от султана през 1870 г. Неслучайно не в Благоевград е тронът на владиката, защото епархията е Неврокопска. Тронът на Неврокопския владика се намира в Гоце Делчев – точно срещу Института по история на българската емиграция.“

Институтът се простира на три етажа със обща площ 550 кв.м. и е съставен от три части – библиотека, архив, музей. В библиотеката се съхраняват над 40 хиляди тона литература, посветена на македонския въпрос, на всички 4 основни европейски езика. На втория етаж е подредена изключително богата изложба, свързана с историята на българската емиграция в Северна Америка.


Кин Стоянов определя създателя на Института д-р Иван Гаджев като „българския Граф Монте Кристо“ заради качествата на благородство, които притежава:

„Той е син на една изключително харизматична за този край личност – учителя Илия Гаджев, който до 1934 г. е бил секретар на неврокопския околийски комитет на ВМРО. За съжаление, става жертва на революционния терор през 1944 г. Синът му Иван Гаджев завършва ветеринарна медицина и през 1968 г. е ветеринарен лекар на 5-6 села по границата с Гърция. Тогава решава да емигрира и се озовава в Съединените щати, където започва от нулата, подпомогнат от представителите на българската емиграция там, за да стане един от лидерите й. Създава много успешна ветеринарна клиника. Започва да влага средства в събирането на документите на българската емиграция в Северна Америка, и започва да трупа върху гаража си един невероятен архив, който в момента се намира в Гоце Делчев. Архивът е 102 линейни метра.“

Освен документи, Институтът съхранява и артефакти като икони от първия български православен храм, построен в Северна Америка, както и тухли от зидарията му. Там е и фондът на вестник „Македонска трибуна“, както и на Македонската патриотична организация. Подробности за съдържанието на научния архив има на сайта на ИИБЕСА.

От основаването на Института през 1976 г. до днес всички дейности, свързани с функционирането и поддръжката му, са финансирани единствено от семейството на Иван Гаджев. В предаването „Родина зад граница“ участва и синът му – Тодор Гаджев, който стопанисва Института в момента и води преговори за неговото одържавяване.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук