Начало Светът ВИДЕО от Марс изпрати китайският роувър

ВИДЕО от Марс изпрати китайският роувър

239
0

Китай публикува видеокадри от придвижването на неговия роувър на Марс. Изображенията са заснети от безжична камера, оставена от робота върху повърхността на планетата в района Утопиа Планитиа, съобщи БНТ.

Новите кадри съдържат и моменти от кацането на 14-ти май. Те са изпратени на Земята чрез китайски спътник, разположен на орбита около Червената планета.

Китайският роувър „Джужун“ е изминал 236 метра за 42 марсиански денонощия към днешна дата.

„Според телеметрията точката на кацане е само на три километра от планираната. Като цяло позицията е много точна и контролната система работи много добре“, заяви Рао Уей от Китайската космическа агенция.

Клиповете от повърхността на Марс са общо три. Първият е заснет малко след кацането и показва отдалечаването на робота от безжичната камера.

Следват кадри с въртене на колелата до платформата за кацане и накрая – моменти от слизането по рампа от платформата.

Последният материал съдържа звук от задвижващата система на роувъра. В марсианската атмосфера звуците се чуват по-глухо, отколкото на земята.

„Материалът ни позволява да направим задълбочен анализ за околната среда и условията на Марс, например плътността на атмосферата“, каза Лиу Джизонг от Марсианската програма на Китай.

Китайските учени очакват роувърът да остане в действие поне 90 марсиански денонощия.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук