Начало Новини.бг Доброволци подпомагат изборния процес в Лондон

Доброволци подпомагат изборния процес в Лондон

157
0

Йоана Манджукова участва за 5-ти път като изборен доброволец във Великобритания, където живее от 8 години. Тя е на на 46 години и е Троян. Убедена е, че всеки един българин, независимо къде живее- дали в чужбина или в родината, трябва да гласува.

„За предстоящите избори съм координатор, като и обучавам комисиите в югозападен Лондон – 4 комисии и една комисия в близко градче до Лондон. На предишните избори тези 5 секции бяха събрани в една секция за – Лондон-Сърбитън, ,където гласуваха 1516 човека( секцията е четвърта в ОК по брой гласували). Сега в Сърбитън са 3 секции- Сърбитън,Кингстън и Толуърт,както и една в Ричмънд и една в близкото градче-Гилфорд“, разказва Йоана.

Тя поясни, че изборните доброволци са много организирани, но този път изключително трудно намират помещения, които да наемат за 11 юли. 

„Това сега е най-голямото предизвикателство, само в нашия район имаме над 100 отказа. От една страна няма помещения за отдаване под наем или пък цената е много висока, допълва нашата сънародничка

По думите й за първи път към посолството ни в Лондон е назначен човек от Мрежата на изборните доброволци, който координира останалите и помага за  организацията на секциите и набиране на хора за комисиите.

Комуникацията е на ниво в момента. Той е свързващото звено между посолството и доброволците. Винаги има на кого да се обадиш, ако имаш въпрос, казва Йоана.

По думите й партиите трябва по-рано да определят своите хора за секционните комисии, защото сега много често те ги определят късно, когато СИК-те са запълнени с доброволци и трябва да се правят промени.

Тя допълва, че към момента няма много информация за гласуването с машините, както и кога ще пристигнат в Лондон. В три от петте секции ще се гласува с машини. Според нея с машини ще се гласува по-бързо, но лично тя има известни притеснения, относно поддръжката им в изборния ден, ако някой се повреди. Ангажираните доброволци с изборния процес все още чакат указания и обучение.

Във Лондон изборите ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки, допълва Йоана.

Радио Пловдив;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук