Начало Култура.бг „Песента на ветровете“ – концертът, на който душите се запознават

„Песента на ветровете“ – концертът, на който душите се запознават

199
0

Човек не е създаден, за да живее разделен, той винаги търси обединението, най-вече вътрешното. Зад тези думи може да застане композиторът Петър Дундаков, който прави именно това в своя първи авторски мултимедиен спектакъл – вплита различни звучности в органична единна мелодия.

В тази съвременна форма на представяне на музиката негови съмишленици са камерният ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров, познатият от джаз сцената тромпетист Росен Захариев, Гергана Димитрова – солист на „Мистерия на българските гласове“ и „Ева квартет“, и сопраното Пламена Гиргинова.

Новият емоционален опит за слушателите, създаден от всички тези интерпретатори, се претворява в „Песента на ветровете“ – концертът, с който публиката на театър „Азарян“ ще посрещне първата вечер на юли. В 19 часа пространството ще огласи третото издание на „Песента“. Този път тя ще бъде заснета от екипа на режисьора Виктор Божинов.

Силно експресивната музика в този концерт е като една постоянна енергия, която понася всичко около себе си, смесва го и го оставя да се уталожи някъде в някого. Подобно на стихията, на която подражава.

Музиката е начин на общуване и затова „Песента на ветровете“ е място за запознанство с душите – собствените и тези на другите. Също така е и припомняне на естественото, а именно – че правенето на музика, а и на каквото и да било изкуство, е като дишането. За тези, които я композират, изпълняват, усещат или просто слушат, тя е като да правиш любов, да обичаш, да се храниш, да живееш. Зад тези думи пък освен Петър Дундаков застава и Пламена Гиргинова, артистът, който умело смесва класиката и модерното звучене в музиката.

Двамата гостуваха в „Какво се случва“, за да затвърдят вече утвърденото –„Песента на ветровете“ като една широкообхватна платформа, която обединява различни музикални стилове и аудио-визия в едно. Те разказаха повече за целта на платформата да даде възможност на всеки да съпреживее музиката и да стане част от една голяма армия от съмишленици. В нея класическата, народна и джаз музика рисуват звуковата картина, която смесва музикалните посоки на композитора, а и на участниците в концерта през последните години. Напълно разгръща и потенциала на филмовите композиции, които Дундаков създава, защото в един филм, макар и да е сред разказвачите, музиката му в повечето случаи остава на заден план.

Таня Димова – bnr.bg; youtube.com; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук