Начало Култура.бг MozArt фестивал в Правец: 4 дни музикални удоволствия

MozArt фестивал в Правец: 4 дни музикални удоволствия

197
0

Камерната опера „Каменният пир“, вдъхновена от историята за Дон Жуан, ще бъде световната премиера точно за началото на  XVII MozArt фестивал в Правец, който ще се проведе от 19 до 22 август. Автор на музиката е признатата зад граница българска композиторка Албена Петрович-Врачанска, а либретото е на Яна Букова. Постановката на Държавна опера-Стара Загора е под режисурата на Огнян Драганов.

Фестивалът продължава да поддържа статута на международно събитие, но все повече даваме сцена на български автори и изпълнители, включително и на сънародници с успешни изяви зад граница. Това се вижда и в тазгодишната програма, обясни пред Радио София Лъчезар Тодоров, председател на Управителния съвет на сдружението „Моцартови празници“.


Liya Petrova – Recording session – Mozart concerto no.7

Първите три дни край езерото на Правец ще са играят:

  • Камерна опера „Каменният пир“ – опера в два акта (19 август, четвъртък, 20.30 часа)
  • Среща с автограф: Вера Немирова (20 август, петък, 17.00 часа)
  • Концерт „Drop Down Community“ с гост-солист: Лия Петрова, цигулка (20 август от 20.30 часа) В програмата: В. А. Моцарт, Астор Пиацола, Добринка Табакова, Оторино Респиги
  • В очакване на Моцарт Сценичен колаж на арии и ансамбли от опери на В. А. Моцарт, по идея и режисура на Вера Немирова (21 август, събота, 20.30 часа)

В последния ден 22 август, неделя:

  • В читалище „Заря – 1895“ от 11 часа изявени млади таланти от град Правец  и гост-солисти от НМУ „Любомир Пипков“ – София ще изнесат Камерен концерт
  • На площада пред Община Правец от 20.30 часа фестивалът ще бъде закрит със спектакъла Опера Diva на балет „Арабеск“

Правец е интересно място и се развива и след 10 ноември, отбеляза Лъчезар Тодоров. И препоръча всеки да посети града, който е само на 50 км от София.
По думите му с MozArt фестивал Правец става още по-привлекателен.
Фестивалът остава верен на целта да доближава класическата музика до по-широката публика, без да пренебрегва артистичните експерименти.

bnr.bg; youtube.com; rodbg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук