Начало Светът Българите във Великобритания след 1 юли Мария Спирова: Ще има хора на...

Българите във Великобритания след 1 юли Мария Спирова: Ще има хора на Острова, които ще минат в пълна нелегалност

148
0

„Това са хора, които в класическия смисъл на думата са недокументирани мигранти“, каза в „Преди всички“ Мария Спирова , живуща в Обединеното Кралство, във връзка с това, че днес изтече срокът за кандидатстване за статут на уседналост на гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

„Единственият начин те да оцеляват от тук нататък е да се влеят в сивата икономка и да минат в пълна нелегалност. Ще има проблем за по-млади хора, за които родителите им не са кандидатствали и за тях за уседналост. те ще имат проблем, като тук попадат хора и деца, за които се грижи настойник, има такива случаи на деца в приемни семейства и те не са кандидатствали за уседналост“, поясни още Спирова.

„Аз имам опит лично със стотици хора, които за тези две години период за възможност за кандидатстване за уседналост, мнозина от тях са правели повече от една кандидатури, а никой няма представа какъв е делът на вторите опити за кандидатури, тоест в момента не е дори ясно колко от хората, които са кандидатствали за статут, го използват и имат намерение да го използват“, каза още Спирова.

„А пандемията създаде също сериозни затруднения, а „Хоум Офис“ с половин уста посочи, че приема Covid като уважителна причина за отсъствие, защото хората се прибраха в родината си. Все още не е ясно как хората ще могат да използват като извинителна причина и Брекзит, и това, че не можеха да се върнат заради мерките за безопасност.

Защото имиграционните статути във Великобритания се базират на определено количество време прекарано във Великобритания преди датата на Брекзит, което последната година съвпадна с пандемията“, поясни Мария Спирова.

По думите и Великобритания е много враждебна държава към имигранти към Трети страни, към които ние вече се числим.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук