Начало Светът Новооткрита звезда впечатли учените

Новооткрита звезда впечатли учените

165
0

Около 97% от всички звезди в края на живота си се превръщат в тлеещо звездно зомби, наречено бяло джудже, един от космическите обекти с най-голяма плътност, предаде Ройтерс.

Новооткрито бяло джудже има огромна маса при изненадващо малкия си размер.

Учени от Калифорнийския технологичен институт (Калтек) казват, че това изключително магнетизирано и бързо въртящото се бяло джудже е с 35% по-масивно от слънцето, като диаметърът му е малко по-голям от този на Луната. Това означава, че бялото джудже има най-голямата маса и най-малък размер от всички познати досега бели джуджета. Само два други вида обекти – черни дупки и неутронни звезди, са по-плътни от белите джуджета.

Зараждането на звездата, наречена ZTF J1901+1458, също е необичайно. Учените смятат, че тя е продукт на бинарна звездна система, в която две звезди се движат в орбита една около друга. Всяка от тях се е превърнала в бяло джудже в края на жизнения си цикъл, след което се е приближила до другата и двете са се слели в едно.

При това сливане вероятно е настъпила мощна звездна експлозия, известна като супернова, каза астрофизичката от Калтек Илария Каяцо, ръководител на изследването, чиито резултати бяха публикувани от сп. „Нейчър“. Според нея тя може да експлодира и в бъдеще.

Необичайното бяло джудже се намира на около 130 светлинни години от Земята.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук