Начало Новини.бг Нов анализ показа, че има манган във водата на Брестовица

Нов анализ показа, че има манган във водата на Брестовица

163
0

Община Родопи чака помощ от държавата за нов водопровод и кладенци в Брестовица

В пловдивската жега в предаването „Ден след ден“ говорим за конфликтите. В 17 часа жителите на Брестовица обещават да блокират Околовръстното шосе на Пловдив, заради замърсената с манган вода в селото, която не може да се използва за битови нужди. 

Включиме по темата и кмета на община Родопи Павел Михайлов. Той каза, че този проблем трябва да се реши, защото е на дневен ред от февруари 2020 година, когато е открито завишено съдържание на манган във водата. 

„Хората са много притеснени и затова излизат на протест, аз също ще отида на протеста в тяхна подкрепа“, каза Михайлов.

„Направихме едно изследване в независима лаборатория и според пробите, предоставени ни на 28 юни излиза, че в една от пробите се съдържа  манган от 2150 мг/литър при горна граница от 50 мг /литър“, заяви Михайлов. Той посочи, че не е запознат с изследванията на РЗИ – Пловдив, които показали, че няма завишени норми.

„Спешно трябва да се търси място и да се направят нови кладенци за водоснабдяване. Трябва да бъде намерено решение, държавата трябва да помогне, защото няма как да стане със средства от общинския бюджет„, каза още Михайлов . Той обясни, че обществените поръчки ще се правят от ВиК дружеството, и общината ще помагаме и ще съдейства по най-бързия начин. 

„Очаквам нова среща в МРРБ за план за действие, министърът е запознат с проблема, поставили сме го на дневен ред и ще се вземат бързи мерки“, каза Павел Михайлов. Той посочи, че разговори се водят за финансиране от ВиК холдинга, и предстои да се уточнят процедурите.

„Знам, че хората искат оставката на гл. архитект на община Родопи Атанас Недевски, но първо трябва да стане ясно решението на институциите, за това дали има престъпления, и тогава ще вземем становище по въпроса“, каза Михайлов

За кариерите в Белащица и да не се подновява концесията, Михайлов каза, че е написал писмо до Министерството на енергетиката, където обяснява, че община Родопи е най-доброто място за живот и туризъм, и затова не трябва да има действащи кариери.

Радио Пловдив;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук