Начало Култура.бг Плевен е домакин на фестивала за маримба и ударни инструменти

Плевен е домакин на фестивала за маримба и ударни инструменти

161
0

До 5 юли Плевен е домакин на единствения фестивал у нас за маримба и ударни инструменти. За първи път плевенчани и гости и на града ще се насладят на съвместния проект на оперната прима Ина Кънчева и перкусионистката Василена Серафимова, наречен „Самодиви“.За 5 дни Плевен се превръща в музикална столица на България за музиката за ударни инструменти. В концертите ще участват водещи солисти от Франция, Швейцария, България изявени лектори в тази област.

За първи път ще има участие на оперна певица – примата Ина Кънчева, която може би някои плевенчани си спомнят, като много млада тя беше гост на плевенската филхармония и я слушахме за първи път в читалище „Съгласие“. Тогава тя започна работа с великата Монсерат Кабайе. Пандемията я срещна с Василена Серафимова и те направиха проекта „Самодиви“, който беше финансиран от Национален фонд „Култура“ – нещо много интересно, различно и показва другата страна на ударните инструменти, че те могат да бъдат съчетани с човешки глас, досега това не го бяхме правили„, каза за БНР Августина Серафимова, музиколог, организатор на събитието.

Тя съобщи, че за първи път в рамките на фестивала са предвидени онлайн лекции:

„На първи юли, откриването, за първи път ще участва перкусионен ансамбъл от Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Трябва да се похвалим, че трима от членовете на този перкусионен ансамбъл са плевенчани – Златина Иванова, Цветослав Цветанов и Чарили Милов, който завърши миналата година Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“. 

Във фестивала можете да чуете трио SR9 в състав Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние.

Плевен наистина се нарежда сред градовете, които с право са определяни като фестивални, каза Стефка Григорова, директор Дирекция “Хуманитарни дейности“ в Общината:

„И за Плевен като град, който толкова много е дал не на България, а на Европа и на света в музикално отношение, фестивалът по маринба е доказателство за това, освен известните имена и високия професионализъм на музикантите в това шесто издание, прави впечатление и друго, че музиканти, които са тръгнали от Плевен и са пожънали слава в Европа, те се връщат в нашия град. Те са имената, които привличат още по-изявени музиканти и усилено работят за имиджа на Плевен„.

Община Плевен подкрепи финансово фестивала.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук