Начало образование.бг Резултатите от националните външни оценявания през погледа на ученици и учители

Резултатите от националните външни оценявания през погледа на ученици и учители

176
0

До 7 юли е срокът за подаване на документи за участие в първото класиране за прием в гимназиите. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 13 юли.

Резултатите от националните външни оценявания по български език и литература и по математика в 7 клас, провели се в средата на юни, са най-високите за последните години. От 100 точки максимум, средният резултат за страната на изпита по български език е 53 точки, а по математика – 37 точки. Творбата „Череши“ от Захари Карабашлиев, по която учениците писаха преразказ, като цяло не ги е затруднила.

Колко точки изкараха на външното оценяване някои от седмокласниците от 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в София:

„По български имам 84,  а по математика 85, 5“.

„По български и литература 85, 5 и по математика 63, 250.

„По математика 90, 250, а по български 70 точки“.

„Аз по математика имам  62,75, а по български 83,500“.

Преподавателят по български език и литература в 51-во училище Траяна Иванова коментира:

„Първи модул им е бил много лесен, но втори модул – преразказът ги е затруднил много заради описанията“.

Учениците от 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в София са постигнали почти 60 точки среден резултат на изпита по математика при 38 точки среден резултат за страната, съобщи учителят по математика Мима Фратева:

По думите ѝ първи модул е бил лесен.

„Вторият модул бих казала, че също не беше труден. Очаквахме малко по-труден втори модул, но нямаше задачи от моделиране. Това беше наша препоръка от 51-во училище и се радвам, че авторите на теста са се съобразили с тази препоръка. Като цяло най-много затрудни учениците задачата от ПИЗА, 21-ва“.

Николай Хамов е баща на седмокласничка, която е постигнала добри резултати на изпита, въпреки че е учила онлайн по желание на родителите си от октомври до края на втория учебен срок.

„По математика изкара 99,25 точки. На изпита по български език и литература изкара 87,5 точки“.

Мая Зафирова, директор на 140 средно училище „Иван Богоров“ в София допълни:

„При нас по български език и литература  49,21, но по математика сме 28, 13. Тук  ни е слаб резултата“.

Преподавателят по история Емил Джасим коментира в предаването „Хоризонт до обед“, че учениците се справят по-добре с изпитите, когато имат по-малък досег с образованието, което им предлага МОН. По думите му децата са наблегнали повече на самоподготовката:

При 100 точки максимум, ако ние се хвалим с 50 точки среден резултат, за мен е абсурдно, защото в строгите оценителни системи прескачането на летвата е 60%. Под 60% не минава ученикът изпита. При по-разпространената оценителна система и в Западна Европа, и у нас обикновено летвата е на около 50%“. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук