Начало История.бг Среброто на траките, Люляковски песни, радио „Тулан“ и морски обитатели посрещат в...

Среброто на траките, Люляковски песни, радио „Тулан“ и морски обитатели посрещат в Бургас Нощта на музеите

241
0

Вижте какво още ще могат да видят посетителите в четирите експозиции

На 3 юли (събота) Регионалният исторически музей в Бургас отново ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите“. Експозициите ще предложат на своите посетители разнообразна програма от изложби и събития, които могат да бъдат разгледани от 18:00 ч. до 00:00 ч. с вход свободен.

Откриването ще е в двора на Етнографския музей, къдетоще бъдат представени Люляковски песни и танци от НЧ „Просвета – 1929“, с. Люляково.

Селото е с богата история и култура, запазило духа на миналото и успешно предаващо я на идните поколения. Съставът за автентичен фолклор към читалището е печелил не малко награди от фестивали и събори, представяйки характерни за селото обичаи – „Меденик“, „Провиране през риза за здраве“, Заговезни и много други.

Посетителите могат да разгледат и постоянната експозиция, представена по нов и атрактивен начин и да си направят снимка зад параван в една от роклите на Дора Попова, прочута актриса и танцьорка от 30-те и 40-те години на XX век. 

Избралите да посетят Историческия музей ще могат да се запознаят с историята на града и региона от праисторическо време до времето на социализма. В иконната зала ще може да бъде видяна богатата колекция от образци на християнското изкуство.

В зала „Дарени и спасени съкровища“ – част от постоянните експозиции на музея, са изложени ценни образци на приложното изкуство, показващи силата на модните тенденции през XIX век – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури.

В залата за гостуващи изложби са представени строителните занаяти в Стара планина.

Акцент ще бъде тематична беседа свързана с първата в България фабрика за радиоапарати „Тулан“. Основана в Бургас през 1927 г. от инж. Светозар Пренеров, фабриката скоро се утвърждава на българския и световния пазар. В РИМ-Бургас са съхранени два радиоапарата от марката „Тулан“, като единият – най-популярният модел, както и рекламни брошури на фабриката могат да се видят изложени във витрините на Историческата Експозиция.

В единствения по Югоизточното Черноморие Природонаучен музей ще може да се разгледат гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България.

В новата постоянна експозиция, са представени обитателите на Световния океан, разкриващи голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което обаче е и силно застрашено от човешката дейност. 

Постоянната експозиция на Археологическия музей представя в хронология най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от VI-IV в. пр. Хр. от кв. „Изгрев“ и от нос Чироза край Крайморие.

„Среброто на траките“ е изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН, експонирана в зала „Трезор“.  До края на октомври посетителите ще могат да видят тези оригинали – съдове за ритуално пиене на вино, накити, апликации за конска амуниция – подбрани от различни съкровища, открити у нас от края на XIX до началото на XX век.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук