Начало Култура.бг Занаяти.бг Фестивал събира културата и традициите от двете страни на българо-сръбската граница

Фестивал събира културата и традициите от двете страни на българо-сръбската граница

74
0

Трансграничният форум ще се проведе в местността Вратцата край Враца. Вижте какво ще предложи той на посетителите

30 български и 10 сръбски изпълнители на автентичен, стилизиран и обработен фолклор и изложители  ще покажат части от културата, обичаите и традициите на местните общности от двете страни на българо-сръбската граница по време на трансграничен фестивал в местността Вратцата край Враца. 

Той ще се проведе от 2 до 4 юли и се организира по проект QuesTour – Валоризация и капитализация на неизследваните културни и исторически ресурси в трансграничния регион на България и Сърбия, в който водещ партньор е Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“.

Ще има майстор тюфекчия, който ще покаже реставрирано старинно оръжие. Майстор грънчар пък ще запознае посетителите с антична керамика и копия на исторически предмети. Професионален готвач ще приготви традиционни ястия от Северозападна България. А храната за душата ще бъде осигурена от писателя и разказвач на колоритни истории за обичаите, традициите и културата на тази част от страната ни – Стоян Николов – Торлака.

Ръчно изработени битови и арт сувенири, кошници и панери от хартия, накити от глина, естествени камъни и сувенири от природни материали, 3D изделия от хартиени ленти допълват списъка с уникални творби, които посетителите ще могат да видят.

Сръбската страна ще бъде представена от няколко винарни и места за етно туризъм. Ще бъде показано и производство на млечни продукти по съхранена вековна традиция, както и специален вид колбас, т. нар. гладена наденица, а също и традиционен начин за приготвяне на концентрирани алкохолни напитки. Сръбските участници ще се представят чрез онлайн видеоконферентна връзка.

На сцената на фестивала ще се качат редица фолклорни състави – Танцова формация „Стрешер“ от с. Горно Озирово, общ. Вършец; Клуб „Музика” – Младежки духов оркестър от с. Бутан, обл. Враца; Фолклорна група от Средно училище „Отец Паисий“ от Враца.

Освен концертната програма и участието на изложителите, фестивалът ще предложи и различни атракции и други дейности по интереси – занаяти, фолклор, история.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук