Начало Новини.бг Модернизират емблематичната жп гара в Стара Загора

Модернизират емблематичната жп гара в Стара Загора

161
0

Продължава цялостната реконструкция на жп гарата в Стара Загора, която трябва да приключи след няколко месеца. Ремонтните дейности се осъществяват по проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“, който е на обща стойност 19 518 366 лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.“

Стойността на договора за строителство на емблематичната старозагорска гара е 9 милиона 726 944 лева, а с реализацията на ремонтните дейности тя ще се превърне в изключително модерно съоръжение и ще се повиши качеството на обслужване на пътниците. Проекта включва пълно архитектурно обновяване на сградата, пешеходния подлез, перонните покрития и Пост 2.

Архитект Александър Туджаров от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ очерта предизвикателствата при реализирането на такъв мащабен проект.

„Особено когато става въпрос за обществена сграда, натоварена с такива сложни функции, предизвикателствата са много. Съществуващата сграда трябва да се осигури на съвременни конструктивни норми, което предполага сериозно усилване на конструкцията. Друго основно предизвикателство, е осигуряване на достъпната среда за пътниците – до всички обществено достъпни зони. Това изискване е задължително по българските нормативи, а е и част от европейската нормативна уредба, която приложима за железопътния транспорт. Но основното е, че компанията имаме абсолютното убеждение, че услугата, която предните задания предоставят на пътниците трябва да е достъпна за всички и да пази достойнството на пътниците. Има и много други предизвикателства, свързани с технологията на изпълнение на някои специфични дейности, както и с факта, че гарата функционира на пълни обороти по време на реализацията на ремонта. Но компанията има практика в реализацията на подобни проекти от предходния програмен период и смятам, че ще се справим и тук“, отбеляза архитект Туджаров.

Ремонтните дейности на гарата в Стара Загора вече напредват, отбеляза още архитект Туджаров.

„В момента се изгражда етап 1 от изпълнението, което обхваща чакалнята, касата и плюс едно достъпен етаж за гражданите в източната част на приемното здание. В западната част сме обособили временни чакални за пътниците и временни каси, с обозначен маршрут за всички пътници. След приключване на първия етап, изпълнителите ще навлязат и във втория етап. Също така се работи и по коловозното развитие, изпълнение на хидроизолация на подлеза. След което ще бъдат подменени и перонните покрития на втори и трети перон“, заяви Александър Туджаров.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ имат амбицията да завършат ремонта на гарата в определените затова срокове.

„Към момента нашата амбиция и тази на изпълнителя, е да се спази срока за изпълнение и да се приключи до края на годината“, подчерта архитектът.

Гарата е пpoeĸтиpaна пpeз 70-тe гoдини, а в експлоатация е въведена през 1982 г. Оттогава до сега това е първият ремонт.

Радио Пловдив;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук