Начало Вяра.бг Празник в Невестино заради новоосветения храм „Света Петка“

Празник в Невестино заради новоосветения храм „Света Петка“

158
0

Храмът „Св. Петка“ в Невестино, започнат преди 17 години, беше осветен в Деня на почит към всички български светии.

В Невестино и общината днес е празник – в Деня за почит на всички български светии, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх български Неофит, в центъра на селото беше осветен храмът „Света Петка“, чието строителство започна преди 17 години.

Белоградчишкият епископ Поликарп ръководи тричасовата църковна служба.

Десетки влязоха в храма, огрян от поставен преди дни  импозантен лампион и който още мирише на прясно положена облицовка и боя.

Местните хора са горди и се радват на новия храм, изграден изцяло със средства и от строителна група на Общината, в началото на тази година правителството отпусна 196 хил. лева за довършването му:

„Май е първи общински храм, изцяло общината го е строила“

„Със съдействието на общината е строен, но много се радвам, че го има. Това е важното в случая. Положиха се доста усилия и ето – на този хубав празник, когато църквата отбелязва паметта на всички български светии, бива осветен и храма в село Невестино“

Първият основополагащ камък на храма „Света Петка“ в Невестино е осветен и положен през 2004 година от тогавашният викарий и епископ, сега пловдивски митрополит Николай.

Църквата се изгражда от строителна група на общината под ежедневното наблюдение на кмета инж. о.р. полковник от Строителни войски Димитър Стаменков. В двора е издигната и 10 м камбанария. Дворът е ограден, изграден е и навес за курбани и събирания на миряните.

Кирил Фалин – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук