Начало Новини.бг ВАС трябва да реши законен ли е контрареферендума в Обзор

ВАС трябва да реши законен ли е контрареферендума в Обзор

136
0

На контрареферендума проведен в 4 села край Обзор 134 души са гласували „за“ оставане на селата в границите на община Несебър, а 41 души са гласувалите „против“. С активност от 76% допитването надхвърли необходимия праг за валидност. Сега относно законността му се очаква да се произнесе Върховния административен съд. 

Два прецедента се случиха на контрареферендума проведен в 4 села край Обзор. Първо, ако бъде признат за законен, той ще е най-малочисленият провеждан в страната, освен това за първи път Общинска избирателна комисия не се съобразява със становище на Централната избирателна комисия, която препоръча общественото допитване да бъде спряно. 

А до провеждането му се стигна след като преди 4 месеца Обзор и още 6 села гласуваха отново чрез референдум да се отделят от община Несебър. Малко след това 4 от селата се обявиха против това решение. Междувременно Министерскиятсъвет прие да се обособи нова община с център Обзор, но процедурата беше спряна от президента Румен Радев, който не издаде указ с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление, а преброяването ще започне през есента.

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук