Начало закон и ред И в Етрополе има задържан за търговия с гласове

И в Етрополе има задържан за търговия с гласове

181
0

Мъж е задържан за изборна търговия в Етрополе, съобщи БНТ. Прокуратурата твърди, че има доказателства за уговорено купуване на поне 61 гласа на хора от общината. Схемата е потвърдена от свидетели, част от тях вече са разпитани пред съдия.

Схемата е през застъпници за политическа партия, които е трябвало да получат пари, за да гласуват за съответната партия и вероятно да набират и други платени гласоподаватели. Разследващите твърдят, че става въпрос за купуване на гласове в полза на партия, която е малка и на предишните избори не е успяла да прескочи прага от 4 процента.

Задържаният е Кирил Киров, от Етрополе, 35-годишен – работи като представител на фирма за бързи кредити, председател е и на шахматен клуб в града. В негови офиси и в дома му, по данни на прокуратурата, са намерени 61 декларации за застъпници за конкретна политическа сила.

Декларациите са били попълнени на компютър – с името на партията и всички необходими данни, с изключение на личните данни на застъпника, които се попълват на ръка и се полага подпис. Те са 61, при положение, че избирателните секции в общината са 19. Част от декларациите са били попълнени от хора от близкото село Бели Искър, които не са грамотни и не могат да четат и да пишат.

„Обещавано им е, че, ако гласуват за тази политическа партия, ще получат въпросната сума от 50 лева. Тази сума е следвало да бъде уточнено допълнително кога следва да се получи. А именно на 6 юли или вдругиден.“ – заяви Христо Христов, изпълняващ длъжността районен прокурор на Етрополе.

Част от хората, попълнили декларации, вече са разпитани като свидетели и са потвърдили схемата за изборна търговия. Един от основните свидетели е разпитан пред съдия. Той е събирал застъпници и платени гласоподаватели от село Малки Искър.

Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Разследващите ще установят дали е трябвало да се набират още гласове срещу пари.

Киров остава в ареста за 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянното му задържане.

По-рано беше съобщено за арести в пловдивския кварталСтолипиново“ и във Варна.

Повдигнато е обвинение и на заподозрян от Лом. Районната прокуратура в града разследва събрани доказателства срещу човек, който е предложил на 5 души от село Якимово пари, за да гласуват за конкретна партия.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук