Начало Доктор.бг Колкото и да ви е горещо Вземайте хладен душ, леденият може да...

Колкото и да ви е горещо Вземайте хладен душ, леденият може да предизвика инфаркт или инсулт

148
0

Редовното вземане на контрастен душ тренира сърдечно-съдовата система, но когато са изложени на студена вода, хората със сърдечно-съдови заболявания могат да получат остър спазъм, който освен всичко друго може да доведе до инфаркт или инсулт.
Това съобщи кардиологът, терапевт, доцент в Катедрата по болнична терапия към Руския национален изследователски медицински университет Мария Беневская в навечерието на Международния ден на кардиологията, който се отбелязва на 6 юли.

„При редовно използване на контрастен душ, с течение на времето се получава тренировка на сърдечно-съдовата система: под въздействието на студена вода повърхностните съдове се стесняват, за да предпазят тялото от топлинни загуби. В жегата – напротив, съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, като по този начин се избягва прегряване. Що се отнася до хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, остър спазъм на кръвоносните съдове, когато са изложени на студена вода, реално може да доведе до инфаркт или инсулт„, каза д-р Беневская.

Специалистът отбеляза, че както всяка друга тренировка, тялото трябва да се приучва към контрастния душ постепенно, започвайки с леки температурни промени и кратки интервали, а в жегата се препоръчва да се взема хладен, но не леден душ, дори от здрави хора.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук