Начало Новини.бг Психологът Теодора Пампулова: Отровната родителска любов създава хора без характер

Психологът Теодора Пампулова: Отровната родителска любов създава хора без характер

161
0

Всеки родител обича детето си, но понякога тази обич е криворазбрана и задушаваща. A киворазбраната родителска любов, изразена в прекомерна, обсебваща грижа, свръх защита и свръх родителска амбиция, са отрова за самочувствието на детето, твърдят психолозите.

„Много често деца, които се развиват в семейна среда, ограничаваща тяхната импулсивност, правото им да взимат решения стигат до там, че самите те абдикират от всякакъв вид дейности, които им биват предлагани, страхувайки се да не се провалят или да не разочароват техните родители. В практиката се срещам с много деца, които не умеят да контролират емоциите си, много тийнейджъри, които страдат от панически атаки, ОКР, избягват всякакви нови активности. Те стават дезадаптивни в света, в който ги заобикаля“, коментира детският психолог Теодора Пампулова

Психологът Теодора Пампулова обаче е обнадеждена, защото според нея „новите“ родители са склонни да търсят специалисти и да решават проблемите, свързани с родителството адекватно:

„Има ясна тенденция за стремеж на съвременните родители да актуализират себе си. Да учат нови модели на поведение, което хич не е лесна работа. Първата стъпка е да осъзнаеш, че си обсебващ родител, тогава преди да предприемеш стъпката да променяш и влияеш на детето е необходимо първо да проемниш себе си. Най-трудното за едни взискателни родители е да пуснат контрола“, каза още специалистът в ефира на радио Благоевград.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук