Начало Култура.бг Занаяти.бг Майсторка възражда номадския стан във Варна

Майсторка възражда номадския стан във Варна

69
0

Мариета Иванова е една от малкото жени в България, които могат да работят на номадски стан, на който се тъкат коланите за народни носии. 

Родом е от Ловеч, но вече 30 години живее във Варна. От малка се увлича по занаятите – шиене, плетене, тъкане. Бабите й, че и прабаба й са били тъкачки и са умеели тънкия занаят. 

Била е на 4 години, когато се научава да плете.  След като заплита кълбото от преждата на едната си баба, за да не направи друга беля, баба й взема две куки, слага ги в ръцете й и я учи да плете. 

Така с времето изучава тънкостите на занаята. Днес има няколко стана вкъщи. Познатият на всички хоризонтален, вертикален и позабравения номадски стан, на който изработва плетените колани. 

От някои станове има дори по два.

Първообраза на номадския стан изобщо не е това, което виждаме в днешни дни, разказа Мариета Иванова. 

Този начин на работа са използвали номадите, защото постоянно са били в движение и не са можели да носят много багаж. 

Истинският номадски стан  представлява няколко кори, през които минават конците – в единия край се завързват за тялото на жената, в другия за някое дърво. 

Докато тъче на него жената се приближава към дървото. И така докато завърши колана.  

В зависимост от сложността на шарката и броя на корите, които могат да достигнат до 30 на брой, е и времето за изработване на един колан.

Мариета Иванова може за ден да направи колан с дължина 2 метра. Тя, обаче, не се връзва с конците и не ползва дърво като в миналото. По свой собствен проект е изработила малък дървен стан, лесно преносим, на който опъва конците от двете страни. Корите на стана, през които минават конците, обикновено са от твърд картон.

Работата на стана е като възстановяваща терапия за човека, споделя Мариета. Носи успокоение, отвлича от лошите мисли, доставя удоволствие. Ходи почти навсякъде с него. Дори и на плажа, където веднага привлича вниманието на плажуващите, а те пък проявяват интерес към невижданото средство за тъкане.

Освен да тъче красиви колани, черги и килими, Мариета има още една цел. Да предаде занаята на колкото се може повече хора. Затова обяснява на всеки, който попита, какво представлява номадския стан и как се работи на него.

Най-трудното е да изработиш модела. И с конците не е много лесно, но когато човек има желание, няма как да не се научи, убедена е майсторката. Дори обмисля да направи курсове за обучение на номадски стан във Варна.
  

Мариета Иванова можете да срещнете до края на тази седмица в Морската градина във Варна, в една от шатрите по алеята пред сцена Раковината.

Ако не успеете да я видите там, ще я откриете в социалните мрежи, където предлага всичко, което е изработила. 

Снимките са на Мариета Иванова.

Димитрина Дончева – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук