Начало История.бг Днес отбелязваме 144 години от геройската гибел на подполковник Павел Калитин

Днес отбелязваме 144 години от геройската гибел на подполковник Павел Калитин

15
0

Павел Калитин е роден на 30 август 1846 г. в Псковска губерния, област с богати традиции във военното изкуство. Произхожда от семейство на небогат потомствен дворянин. Следващ заветите на предците си, избира професията на военен. Постъпва на служба като юнкер на 25 август 1863 г. в Павловския Кадетски корпус. През 60-те години на XIX век, веянията на „Новото време“, известно още като епоха на велики промени, свързани с отмяна на крепостничеството и с големи военни реформи, привличат Павел Калитин. На 7 август 1865 г. талантливият 19-годишен юноша завършва с първи разряд Павловския Кадетски корпус и му е присвоено първо офицерско звание прапощчик.

Пред младия офицер се открива възможност за блестяща военна кариера в столичния Санкт Петербург. Отхвърляйки предложенията на началниците за лека служба, приема разпределение последователно в Оренбургски Линеен батальон и 1-ви Туркестански стрелкови батальон. Участва в покоряването на Средна Азия и превземането на Бухара, Хива, Коканд и Махрама (1862 – 1876). Награден с Орден „Свети Владимир“ IV ст. и златно оръжие „За храброст“. Повишен във военно звание подполковник от 1876 г.

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). Занимава се с първоначалната организация на Българското опълчение. Назначен е за командир на 3-та дружина от 2-ра бригада на Българското опълчение. В нейния състав е 3-та Знаменна опълченска рота, на която е поверено Самарското знаме.

Подвигът на подполковник Павел Калитин при спасяването на Самарското знаме

Бие се храбро при овладяване на Шипченския проход през юли 1877 г. от Предния Руски отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Загива в епичната Битка при Стара Загора срещу Централната османска армия с командир Сюлейман паша на 19/31 юли 1877 г., отбранявайки Самарското знаме от обградилите го турски войници. Пада от коня пронизан от турски куршуми, в мига, в който поема знамето.

Defending the banner at Stara Zagora.jpg
Боят за Самарското знаме. Художник Петър Морозов

Командира на рота от 3-та дружина подпоручик Стефан Кисов пише:


подпоручик Стефан Кисов

„Юнаци! дайте ми знамето, извика подполковник Калитин, когато видя, че знаменосеца С. Минков падна убит, и като пое подаденото му знаме, скомандува: „подире ми, юнаци!“ и дръпна да възвие коня си. В този момент два неприятелски куршума единя в шията, другия в гърдите, свалиха героя Калитин от коня. Ний с Попова бяхме току до него. Когато се спуснахме и приповдигнахме нашия началник от земята, той беше неподвижен – мъртъв“.

Паметник на подполковник Павел Калитин в град Холм, Новгородска област

Подвигът на подполковник Павел Калитин е увековечен в много картини, изобразяващи го как със сетни сили, предава Самарското знаме на своите другари – българските опълченци. Днес неговото име носят парк и улица в Стара Загора, улици в Габрово, София, Варна и Шумен, както и село Калитиново.

В руския град Холм, Новгородска област е издигнат негов паметник. Намира се на едноименната улица и е дарение от жителите на Стара Загора.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук