Начало Новини.бг Депутатите от 46-ото Народно събрание положиха клетва

Депутатите от 46-ото Народно събрание положиха клетва

22
0

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, избрана от листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

При откриването на 46-ото Народно събрание от трибуната на парламента беше заявена готовност за диалог между т.нар. партии на протеста с цел да бъде съставено правителство.

За председател и на това Народно събрание беше избрана Ива Митева от партия „Има такъв народ“, а всяка от шестте парламентарни формации ще има заместник-председател.

В сградата на Народното събрание с надписа „Съединението прави силата“ прозвуча първият парламентарен звънец, който постави началото на новия парламент с думите на най-възрастния депутат Мика Зайкова:

„На добър час, дами и господа! Очаквам от Вас работа“.

Народните представители положиха клетва.

В декларации шестте политически сили очертаха своите приоритети.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ даде заявка за кабинет и очерта дилемата – правителство или нови избори:

„Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство“.

Председателят на групата ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова обяви, че ще бъдат силна и компетентна опозиция. Тя разкритикува програмата на „Има такъв народ“ и действията на служебния кабинет, като постави под съмнение надежността на бъдещето редовно правителство:

„И сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението на страната няма да се носи от политическо лидерство“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за политическа отговорност и обяви готовност за съставяне на кабинет:

„Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България“.

Христо Иванов от „Демократична България“ настоя за диалог, спешна подготовка за новата Сovid вълна и дълбока съдебна реформа:

„Господин Гешев за поредно откриване на на българския парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката“.

България не може да си позволи ново безвремие, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

„Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъл да си губим времето“.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заплаши с нови протести, ако има подмяна, а не промяна:

„Ние идваме обратно на площадите и на улиците на България“. Манолова обяви, че ще поискат работата на Комисията по ревизията да продължи и в този парламент.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на заседанието. На първото заседание на 46-ото Народно събрание дойдоха и премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

По време на заседанието бяха избрани председател и заместник-председатели на парламента.

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана отново за председател на НС, като събра гласовете на ИТН, „Демократична България“, ДПС  и „Изправи се БГ! Ние идваме !“ – общо 137 гласа. Избрани бяха и шестима заместник-председатели – по един от всяка парламентарна група.

Стана ясно, че Десислава Атанасова отново ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите,  Мая Манолова – тази на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а Христо Иванов се очаква отново да е председател на групата на „Демократична България“. 

Българското национално радио предаде пряко тържественото откриване на новоизбраното 46-о Народно събрание.

Снимка: БГЕНЕС

Снимка: БГЕНЕС

Преди дни Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обяви, че още на първото заседание ще депозират в деловодството на Народното събрание искане за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието – Бойко Рашков и Янаки Стоилов, относно внесеното предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В ранния следобед от парламентарната група внесоха пакет от законопроекти –  за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място и в 46-то Народно събрание, призова вчера избраните си депутати да се фокусират върху една цел – масова ваксинация на населението: „Тази цел касае за живота, здравето и икономиката“.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук