Начало Светът До 2035 г. премахват производството на коли с бензинови двигатели в Европа

До 2035 г. премахват производството на коли с бензинови двигатели в Европа

20
0

Европейската комисия смята до 2035 г. напълно да премахне производството на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Това е част от пакет от законодателни инициативи, които комисията представи в Брюксел. Целта е 55% спад на въглеродните емисии към 2030-та година, коментира българският евродепутат Петър Витанов.
„Колкото до старите автомобили, никой не говори за тяхното премахване, но то ще стане поетапно по един съвсем нормален път, тъй като ще се въведат редица облекчения за електрическите автомобили. На европейско равнище се въвеждат доста привилегии за ползвателите на електрически автомобили. Целта на тези огромни законодателни промени в сферата на транспорта каква е – 55 % спад на въглеродните емисии от коли до 2030 г., 50 % спад на емисиите от лекотоварните автомобили и въвеждането на принципа „замърсителят плаща“, обясни той.  

За сега новите евро правила са предложение на комисията. За да бъдат приети, това означава, че трябва да намерят съгласието на съвета, а това означава и на държавните и на правителствените ръководители на страните членки, както и да намерят подкрепа в европейския парламент.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук