Начало История.бг Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с видни русенки

Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с видни русенки

47
0

Разказът се фокусира върху ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на XIX до средата на XX век

Феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки. Организатор е Регионален исторически музей – Русе.

Феминистката разходка ще бъде водена от г-жа Ренета Рошкева, уредник в Отдел „История на България XV-XIX век“ в русенския музей. Разказът се фокусира върху ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на XIX до средата на XX век.

Групата ще спре на мястото, където е била къщата на Екатерина Каравелова, първа оглавила девическото училище/гимназия в Русе след Освобождението. Пред училище „Любен Каравелов“ участниците в разходката ще научат за актуалното и днес схващане на Любен Каравелов за правата на жените. Училището по облекло „Недка Иван Лазарова“ е важно място в обиколката, тъй като то е резултат от делото на най-дълго съществувалото русенско женско дружество – „Добродетел“.

Присъстващите ще се запознаят с ролята на Ана Винтер за основаването на немското училище в града.

Последната спирка на обиколката по „женските“ места в Русе ще бъде гимназия „Баба Тонка“, където ще стане ясен приносът на русенските учителки за развитието на женското движение в България.

Сборният пункт е Къща музей „Баба Тонка“  на 27 юли от 10,30 ч.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук