Начало История.бг Община Карлово ще се опита да спаси вилата на Евлогий Георгиев с...

Община Карлово ще се опита да спаси вилата на Евлогий Георгиев с финансиране по европейска програма

35
0

Община Карлово подготвя проектно предложение за реставрация и адаптация на една от знаковите сгради в града – вилата на Евлогий Георгиев. С него общинската администрация ще кандидатства пред Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

В Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) вече са внесени необходимите документи за вилата на Евлогий Георгиев и за бившата текстилна фабрика – Щампата, които като ансамбъл да придобият статут на паметник на културата от национално значение.

През 2014 г. е изготвен идеен проект за консервация и адаптация на вилата на Евлогий Георгиев в Карлово – единствената сграда от завещанието на най-големите български дарители Евлогий и Христо Георгиеви, останала общинска собственост.

Тъй като към онзи момент сградата е част от групов паметник на културата от местно значение, през същата година проектът, скицата и визата за проектиране са съгласувани с НИНКН. Пред Норвежкия фонд Общината кандидатства за финансиране на проекта, но той е одобрен като резервен поради липса на достатъчно финансиране по Програмата.

В края на 2018 г. карловската общинска администрация започва аварийно спасяване на вилата със средства от бюджета. Те обаче не са достатъчни за цялостното възстановяване на сградата.

В началото на март 2019 г. Националният инициативен комитет, създаден за честване 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, започва дарителска кампания с цел да бъде възстановена и реставрирана вилата на най-големия дарител.

Сградата е почти 130-годишна. През 50-те години на ХХ век е използвана за детски лагер, а през 70-те и 80-те години на миналия век там са обособени административни канцеларии.

Оставена без обитатели, в следващите години тя бързо започва да се руши.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук