Начало Вяра.бг Християните почитат Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Християните почитат Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

28
0

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина

Православната църква почита Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици на 27 юли.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (в днешна Турция). Той бил езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин, след което придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон“.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник.

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски.

По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Петя Банкова

Петя Банкова„За този светец сред народа има различни представи, напластавяни във времето, произлизащи преди всичко от неговото житие“, обясни пред Радио София доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Пантелеймон  е бил мъченик за вярата си, и все е оцелявал. Накрая като го посичат, вместо кръв потича мляко.

Той е един светец чудотворец, светец, който може да обръща времето, да влияе на природата.“

По думите на етнолога в Странджа една от практиките е болните да палят свещи по смокиновите дървета. И болни, и жени, които искат да заченат, пият росата от смокиновите листа.

Със силата на Св. Пантелеймон хората свързват закрилата на бременността и децата, от друга страна – и предпазването от бури и градушки.С доц. Банкова разговаря Гергана Пейкова.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук