Начало История.бг Златно колие от V век откриха археолозите в НАР „Деултум – Дебелт

Златно колие от V век откриха археолозите в НАР „Деултум – Дебелт

301
0

Националният археологически резерват „Деултум – Дебелт“ ще добави към богатата си сбирка от артефакти още няколко ценни находки. Буквално ден, преди да приключи археологическият сезон в западните части на римските терми, екипът на Красимира Костова се натъкна на част от колие с три висулки, изработено от 24-каратово злато.

„Дължината на накита е 15,5 см. Предполагаме, че това е една трета част от цялото украшение. Открихме го в пласт от средата на V век. Много е възможно обаче верижката да е отложена в този пласт и най-вероятно тя е доста по-ранна. Все още не сме открили паралели“, казва директорът на НАР „Деултум – Дебелт Красимира Костова.

„В средата на 5 век градът преживява един много тежък пожар. Точно в руините на пожара всъщност открихме и тази верижка“, уточнява тя. 

Най-интересното е, че накитът е намерен на метри от най-коментираната миналогодишна находка от обекта – златна обица като от фаюмски портрет. Макар да са открити в съседни помещения на една и съща сграда, колието и обицата не може да са принадлежали на една и съща аристократка – от различни исторически пластове са.

Сред интересните находките през този сезон са още костен гребен и един елемент от украса на антична колесница, глинени лампи и керамика, които тепърва ще бъдат изследвани.

Светлана Николова – desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук